onsdag, januari 31, 2007

They don't make 'em like they used to

...tänker då närmast på 80-talets straight-to-video-mästerverk. Starkt och känslosamt. Hudlöst. Naket.

(Obs! Det är bara ketchup och hårgelé)

Det är ju förresten Cynthia Rothrock (som dyker upp en bit in i klippet) som blev en av karaktärerna i arkadspelet Mortal Kombat.


Via: VideoSift

Festligt värre!

Microsoft ställer till med hallabaloo för släppet av Vista. Hel crazy killar.

Länk.

måndag, januari 29, 2007

SFI vs. Ett Oberoende Filminstitut. Round 1?

Ur Söndagens Draken (GBG Filmfestivals tidning):

Allt det här låter som något slags darwinism?
– Ja, absolut. Film och konst är inte demokratiskt, säger Cissi Elwin. Filmstödet är till för de mest begåvade.


Det här säger VD:n för svenskt filmstöd. FilmSTÖD. När hade Darwinism någonting med ekonomiska kryckor till ett gäng lallare på Producentföreningen att göra (eller, ja. Med tiden kanske Darwinismen drabbar även svensk film som lever i skydd undan "survival of the fittest").

Det känns som att det är hög tid för ett alternativ till SFI. Det finns så mycket talang och begåvning i filmsverige och sällan upplyfter den något vettigt stöd från SFI. Gör den det så vet SFI inte hur dom ska hantera det hela eftersom SFI saknar kompetensen att ta svensk film uppåt, framåt och utanför sveriges gränser.

Åter igen gör Cissi Elwin ett ruggigt inkompetent utspel. Man kan undra vem hon tror att hon jobbar för. Hade det varit näringslivet så hade hon fått bakläxa för att hon hävdar att de ekonomiska medlen ska läggas på de filmare som redan visat att dom inte kan ta svensk film framåt (de etablerade svenska filmarna) och hade hon jobbat för oss medborgare som pröjsar hennes lön hade hon sett till att satsa på det smala och experimentella som kan berika den totala filmkonsten (som utgörs av kommersiell film och "art house").

Jag är så djävla trött på att höra etablerade svenska producenter prata om SFI och "gratispengar". Det äcklar mig eftersom pengarna inte alls är "gratis". Det är våra skattepengar. Hands off! Det är dags för ett fungerande välfärdsamhälle och där har inga producenter med händerna i Cissis fickor att göra. Stäng ned skiten. Fram för Darwinismen. Det kommer filmen att må bra av. Film behöver nämligen kompetens bakom sig. Som inte behöver bidrag för att kunna utöva sitt yrke.

tisdag, januari 23, 2007

Commodore 64 lever!

Extremt kul initiativ. Commodore 64 i Javascript-form. Jag minns då långa nätterna jag och min polare Oscar spenderade framför spel som International Karate med röda värkande tummar från spelkontrollerna. Nostalgi.

Guldbaggen i repris - år efter år

Två saker får mig att titta på Guldbaggen: Att min fru råkar vara filmjournalist och därför "måste" se eländet och så den där gången för ett par år sedan som syrran nominerades och vann baggen för bästa dokumentär. Kärlek och blod är tjockare än vatten.

Det är ju alltid en lika trist föreställning. En personalfest för 250 pers där gamla polare ger gamla polare "prestigefulla" priser. Det är ju kul att man kan ge varandra priser och så - men den där tävlingen är en bombastisk påminnelse om hur liten, liten filmbranschen i Sverige är. Idén med ett publikpris är ju kul - även om publiken redan på ett sätt röstar med sina biljetter och framför allt i DVD-hyllan.

En kväll med Guldbaggen på TV får mig att kolla billiga utlandsresor på nätet.

måndag, januari 15, 2007

Maori Haka

Jag är född i fel land. Ingen nyhet. Vilket får mig att fundera på vilken min absoluta favoritkultur är. Och utan någon som helst tvivel är det Maori. Sedan jag var hur liten som helst har jag vara starkt dragen till långbåtarna, tatueringarna och den skräckinjagande prydnasestetiken. Maori-seder, traditioner och hjärta är svårslaget.

Kolla t ex när Rugbylaget All Blacks möter Frankrike och de "hälsar" motståndarna med en Haka (en rituell uråldrig dans) - i det här fallet Ka Mate. Lag som möter All Blacks brukar beskriva starten som rätt jobbig. Det är inget kul att vara "mål" för Hakan. Och i klippet ser man hur fransmännen kämpar mot impulsen att gå på toaletten där och nu i direktsändning.

Orden till Ka Mate översatt:

Tis death! ‘tis death! (or: I may die) ’Tis life! ‘tis life! (or: I may live)

’Tis death! ‘tis death! ’Tis life! ‘tis life!

This the hairy man that stands here...

…who brought the sun and caused it to shine

A step upward, another step upward!

A step upward, another... the Sun shines!


onsdag, januari 10, 2007

Apple är aldrig först längre

Jag är oroad över Apples utveckling som teknikinnovatör.

1983 - De som slapp skriva för hand hade det bra...

















1984 - Apple förändrar allt...





















2006 - Smartphones med GPS!
















2007 - Apple lanserar smartphones! Utan GPS!

tisdag, januari 09, 2007

"Think Mainstream"

Apple har lanserat iPhone och kompletterar nu sitt sortiment av konsumentorienterade upplevelsetekniska produkter. iPhone är en ganska ful sak som man kan göra unika och annorlunda saker med - som att ringa, kolla epost, googla lyssna på Mp3:er och titta på iPod-video (som man naturligtvis köper från iTunes Store). Högst originellt må jag säga.

Det är med ett nostalgiskt vemod jag minns varje Keynote från San Fransisco när Jobs presenterade totalt unika saker som möjligheten att klippa film i en vanlig bordsmaskin utan att man behövde investera en miljon i utrustningen, eller Apple och Adobes unika samarbete med de kreativa programmen som förvandlade datorer från någonting man spelade torftiga spel på eller körde kontorsprogram i till kompletta kreativa verktyg. Tekniska lösningar som inspirerade kreativiteten. Eller bara Apples unika position inom bärbara datorer. Zeroconfig-lösningarna i en tid när man behövde ta en examen för att till fulla ha koll på sin dator.

Apple har blivit bling-bling. För även Apple har insett att "Different" inte säljer.

onsdag, januari 03, 2007

I am Ironman


Your results:
You are Iron Man
Inventor. Businessman. Genius.
























Iron Man
90%
Green Lantern
80%
Spider-Man
75%
Superman
75%
Robin
70%
The Flash
70%
Wonder Woman
65%
Supergirl
65%
Batman
65%
Catwoman
55%
Hulk
45%


Click here to take the Superhero Personality Quiz