fredag, december 01, 2006

realitycheck

SFI vill halvera antalet filmer man ger stöd och öka stödet till de andra. Rimligtvis borde det betyda att vi börjar göra filmer med en standardbudget någonstans kring 35-40 miljoner.

I internationella sammanhang talar man om att det blir allt svårare att sälja film som kostar över 1 miljon dollar eller under 20 miljoner dollar. Glappet där emellan är ett högrisksegment. Där finns filmerna som haft för höga produktionskostnader och saknar stjärnor.

Eftersom ambitionen med SFI i första hand verkar vara att se till att svensk film inte dör ut - någonslags respiratorverksamhet - så spelar det ju ingen roll hur omvärlden ser ut. Men det kan ändå finnas en idé med att se oss själva i någonslags omvärldsperspektiv.

Om vi skulle göra oss själva en tjänst så skulle vi se till att lära oss hur man gör dom där filmerna som funkar internationellt. Hur gör man en bra film för 7 miljoner? Eller hur gör man en bra film för 180 miljoner? kan vi det är vi ju förberedda för verkligheten. En verklighet vi inte är verksamma i idag eftersom vi gör dyra och dåliga (eller billiga beroende på hur man ser det) filmer.

Inga kommentarer: