onsdag, februari 17, 2010

Full cirkel

















Xerox PARC - 1970-tal


Allt i tillvaron följer ett klart och tydligt mönster. Om vi tycker att tillvaron är luddig och obegriplig och att saker bara händer utan anledning så är det för att vi inte ser mönstret.

Så jag funderade på varför Microsoft tagit ett sånt kvantumkliv från att göra trista kontorsmaskiner till att vara ett företag som håller på att öppna dörren till den där högteknologiska framtiden jag drömde om när jag var tolv år gammal och besatt av Månbas Alfa. Mönstret i det här fallet heter Rick Rashid.

Om man som jag är insnöad på datorhistoria så vet man att Apple tog det stora klivet med persondatorn och introduktionen genom att sno så skamlöst dom kunde vid ett studiebesök på Xerox PARC i slutet av 70-talet. På Xerox såg Steve Jobs inte bara datormusen för första gången utan också en dator med en desktop, mappar, skräpkorg, hårddisk-symbol - allt det som blev Findern. Xerox PARC bestod av en udda samling inivider med en unik vision. Dom var välfinansierade av Xerox men samtidigt förstod aldrig ägarna riktigt vad dom hade - det är Jobs unika begåvning. Steve Jobs såg perondatorns framtid.

Idag är persondatorn vardag och dess funktion håller på att flytta upp i molnet och ut i våra gadgets.

Rick Rashid började på Microsoft i mitten av 90-talet. I början av 2000-talet blev han chef för nystartade Microsoft Reserach Labs och är idag global chef. Han är en inbitten Trekkie och har i flera intervjuer förklarat att hans mål med MS Research är att göra verklighet av Star Trek. Gissa var Rashid började? Xerox PARC såklart. Han skrev vad som förmodligen var världens första dataspel för multiplayer/nätverk för Xerox Alto som är exakt den maskin som startade allt. Den maskin som Jobs försökte klona med Macintosh.

Det faller ett nytt ljus över diskussionerna som pågått på ett antal bloggar över världen där en ex-Microsoft-anställd påstod att Microsoft snott allt från OSX när dom utvecklade Vista (och senare Windows 7). Microsofts chefsutvecklare för Windows gick ut och dementerade det hela och den fd anställda hade aldrig jobbat med utveckling av Windows. Vem har i förlängningen snott av vem? Om Research Labs (som utvecklar tekniken och innovationerna bakom Windows) är en förlängning av Xerox PARC-sagan som Steve Jobs snodde den första Macen ifrån och idén om hur en persondator ser ut och beter sig? Om talangen som Jobs stal ifrån idag är höga chefer på Research Labs som fortsätter pusha utvecklingen framåt på ett sätt som är tekniskt revolutionerande vida bortom någon storsäljande Mp3-spelare eller mobiltelefon?
















Rick Rashid - 2000-tal

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag undrar vem du skulle heja på om Zune hade blivit vad ipoden blev och sony gjorde mackloner ? :-)

Martin Munthe sa...

Jag hejar inte på någon. Bara på människor bakom imponerande innovationer och idéer.

Varför skulle jag heja på Zune? Zune är en mp3-spelare precis som iPod. Finns ingenting innovativt bakom någon av dom produkterna förutom att iPoden och Apple står bakom ett av dom bästa exemplen på hur effektivt social marketing kan vara.

Är det några man ska hylla när det gäller mp3-spelare så är det Eiger Labs MPman (och möjligtvis Creative Labs med Rio). Och när det gäller portabelt ljud får man onekligen hylla Sony och Walkman som en revolution i hur vi lyssnar på musik.

Apple ska hyllas för det dom gjort bäst; dom skapade den första människovänliga "mass market"-datorn. Alla andra hade idén och prototyper men Jobs skiljde sig från alla andra. Han lär ha sagt -"Great artists ship" inför Macintosh-släppet. Det hade han helt rätt i. Sedan finns det ett stort antal företag kring Apple som har totalt revolutionerat hur vi använder datorer. Jag tänker närmast på Avid, Adobe, Quark osv. Utan dom hade Apple inte existerat idag. Och dom gjorde det på Mac-plattformen för att den var den bästa för ändamålet då.

Idag är Apple mest ett företag som tar redan beprövade innovationer, lyxar till dom i en påkostad förpackning och tar mer betalt för kalaset eftersom det dom säljer inte är en maskin utan en livsstil. Och så har dom Nike:s fd chef bakom marknadsföringsrodret.

iPaden är ingen innovation. Det är bara en i raden av alla flera hundra slates som släpptes på CES i år och de half-slates som släppts de senaste åren från företag som Mobile Computing, Archos, Fujitsu, Samsung osv.

emilkieri sa...

Hej Martin

Lustigt att du inte vet att Apple licenserade den grafiska interfacen och datormusen.
Det var faktiskt microsoft som snodde något i
de fallen.

Sedan så är inte macbook så mycket dyrare är proffslaptops. Självklart kan du köpa en skräppc för 3000 kr. Och det är ju bara om man räknar inköpspriset som det stämmer. Om man räknar med hållbarhet och andrahandvärde(mac har ett),
så får man en mer rättvis bild.
Om man köper en billig laptop för 3000 kr som håller ett år, så den inte billigare än en Macbook för 9000 kr som håller i tre år. Om man också tar och räknar med andrahandsvärde så vet jag folk som sålt sina macbooks för 3000kr efter tre år, det betyder alltså att Macbooken 3000 kr billigare.

Sedan kan man ta Mac Pro som exempel som faktiskt är billigare än motsvarande Delldator.

Så nej, Apple tar ett rimligt pris för datorer med överlägsen byggkvalité, dessutom får man ett virusfritt operativsystem som är stabilare och snabbare, bättre att behandla media i o.s.v.

Så det är inte konstigt att appleprodukter bildar en livstil, Det kommer kanske inte vara så förevigt, men just nu är Apple ett unikt företag på sin marknad. Om tio år så kanske det är Google som är det nya Apple, vem vet.

mvh Emil

PS. Det stora med iPoden var ju att den var först med att lyckas på ett bra sätt distribuera musik digitalt. Som MP3-spelare kom den ganska sent.
Det är det Apple vill göra med iPaden, fast för böcker.

Martin Munthe sa...

Xerox PARC utvecklade kulmusen efter Douglas Engelbarts gamla idé (Stanford). Engelbarts patent på musen hade, som tur är för alla, löpt ut när musen blev en konsumentpryl. Apple har aldrig behövt betala licenspengar för musen och idén med en desktop, ikoner för hårddisk, mappar i mappar i fönster, en skräptunna och en kontrollist snodde dom rakt upp och ned från Xerox PARC. Det fins drivor av litteratur om det. Inte minst "Vägen är målet" och "The Second Coming of Steve Jobs".

En Macbook är oerhört mycket dyrare än alternativa proffslaptops. 14 000 kr betalade jag just för min oerhört snygga Vaio F11. Quad Core-laptop med ungefär samma storleks- och viktspecar som en Macbook Pro 17". Eftersom min dator använder i7 plattformen så jobbar den med 8 HT-kärnor. På 8GB RAM. Bluray-brännare, eSata, FireWire, HDMI osv. Det är rent löjligt vad lite man får för pengarna om man köper en Macbook Pro i jämförelse (som kostar 10 000 kr mer).

Min Macbook höll i ungefär sex månader. Först stack FW-porten, efter ett år sprack höljet. Den har dödat RAM-minnesmoduler tre gånger. Vad tror du att andrahandsvärdet är på den?

"Sedan kan man ta Mac Pro som exempel som faktiskt är billigare än motsvarande Delldator."

Man kan ju också låta bli att ta Dell som exempel som tyvärr både är dyra och dåliga och tappat rätt stort på det de senaste åren. Jag sitter med en stationär OEM-maskin med fura kärnor och bra specar. Den rullar totalt smärtfritt och klockar ungefär samma prestanda som de billigare Mac Pros (förutom GPU:n som är oerhört mycket snabbare på min). 7 000 kr betalade jag för den.

Det där med "virusfritt system" är en seglivad myt. För det första; vad anser du att ett virus är? Är det malwar, trojaner, integritetshotande scripts? Facebook har en hel del problem med virus. Helt plattformsoberoende. En i min närhet fick plötsligt ett intrång i sin Gmail som resulterade i tusen spammail som skickades per automatik till hella hennes jobbkontaktlista. Vägen in i Gmail gick via Firefox...OSX 10.5. Det var rätt många som drabbades av just det "viruset" (ett Firefox script). "Virus" idag är HELT plattformsoberoende. Dom virus jag tror att du tänker på är dom där gamla busiga hacker malwaren som cirkulerade på Windows XP och tidigare. Det där tillhör det förgångna.

Och att Apples maskiner på nåt sätt skulle vara bättre för "media" är också en myt som tydligen verkar dö? Hur kollar du på stereoskopiska 3D-filmer i en maskin från Apple t ex? Eller bara en sån här enkel sak...hur kollar du på en Blu-Ray i en Apple maskin. Än mindre kan du göra en Blu-Ray Authoring eller en stereoskopisk authoring. I mitt vardagliga arbete med "media" är OSX en kraftigt begränsad plattform.

För tio år sedan var Apple unika. Ingen annan plattform kunde erbjuda samma möjligheter att jobba med rörliga bilder, stillbilder eller grafisk form. Allt det där gör man bättre på en PC idag. Synd att så många som jobbar med "media" inte har fattat det.