torsdag, januari 08, 2009

Avslutat livsverk. Och vilket verk.

Florian Schneider lämnar Kraftwerk och kvar blir Ralf Hütter ensam med två turnémusiker. Man kan bara spekulera i orsaken men Schneider säger själv att han vill jobba med andra projekt. Schneider är mannen bakom Kraftwerks unika ljudbild och Ralf Hütter den stora konceptualisten bakom projektet. Dom två har hängt ihop sedan tidigt sextiotal.

Kraftwerk kommer att fortsätta att turnéra. Nu närmast som förband åt Radiohead. Radiohead i all ära men om man har någon som helst koll på modern musikhistoria så kan man tycka att Radiohead möjligtvis borde få en chans att öppna åt bandet som la grunden för den moderna dansmusiken.

Vore spännande att få inblick i vad som hänt. Kraftwerk är kända för att genom åren konsekvent tackat nej till samarbeten med otroligt stora artister och dom har tackat nej til offantliga förmögenheter för att integriteten att jobba själv och på helt eget sätt har varit viktigare. Florian Schneider är också en så extrem ljudfetischist att han flera gånger hoppat av turnéer för att han varit för missnöjd med soundet live. Och då är nog alla vi andra överens om att Kraftwerk låter helt otroligt bra live.

Här är David Bowies hyllningslåt till Florian Schneider:

Inga kommentarer: