fredag, augusti 08, 2008

080808

Jag jobbar en hel del med workflow för RED just nu i en Apple-talibansk miljö (Reklambranschen) och blev såklart extremt glad att läsa att RED släppt stöd för möjligheten att klippa RAW-filer direkt i Premiere Pro och After Effects från Adobe. Den första releasen är mer en teknisk preview om vad som komma skall. Det spekuleras en hel del kring det här. RED har känts minst sagt Apple-talibanska länge men man kommer ju faktiskt inte ifrån det faktum att FCP är en uråldrig (i datorår räknat) produkt som bygger på gammal kod. Så gammal att Apple själva aldrig skulle godkänna den på sin egen plattform om den kom från en tredjepartsutvecklare. Apple är också världsberömda för sin sin stängda attityd gentemot utvecklare som vill utveckla för t ex FCP. Adobe å andra sidan har ett av branschens bästa SDK:er och är extremt öppna och hjälpsamma. En grej som säkerligen till slut känts ganska lockande för RED-gänget.

Det spekuleras också i var Apple kommer att lägga sitt fokus i framtiden. Dom anlitar en fabrik i Taiwan som tillverkar 800 000 iPhone-enheter per vecka. Det är bara att huvudräkna så ser man rätt snabbt var aktieägarna lär förvänta sig fokus. 

För mig handlar det nog lite om vem man vill köpa sin videolösning från; Ett mobiltelefonföretag eller ett företag som lever på att utveckla videolösningar och mjukvaror för kreatörer och webbdistribution.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Du skrev i något tidigare inlägg hur du en gång faktiskt gillat Apple (och till och med själv använt deras grejer?). Vad hände sen? Vad var det avgörande, som gjorde ditt Apple-motstånd så kompakt?

Martin Munthe sa...

Jag har använt och använder dagligen Apples maskiner sedan 80-talet.

För min del har brytningen med Apple uppstått i samband med Apples enorma fokus på iTunes Store och iPod/iPhone. Apple har ju genomgått en enorm förändring som företag. Från att ha varit ett företag med fokus på någonslags proffsanvändare till fokus på konsumenter och med gadgetstress som företagsidé.

Apple representerade för mig stabilitet, pålitlighet och kvalitét i många år. Lite dyrare. Mycket bättre. Idag är Apple vilken OEM som helst. Idag säljer Elgiganten Macbook Pro. HP och Lenovos yrkesmaskiner är alldeles för exklusiva för att dom ska kunna sälja den typen av produkter. Det skvallrar om var Appe är på väg. Under Apples "Think Different" år hade det varit otänkbart att hitta en bärbar Mac på en slit-och-släng-kedja som Elgiganten.

Det som gör att jag är så "anti" är att jag verkar i en bransch som just nu är helt insnöad på Apple-hype. På bekostnad av ett snabbt och smidigt arbetsflöde.

Anonym sa...

My Red is ready and waiting for delivery yet I am still debating all the work flow issues even with the release of the sdk and the Good Adobe News.

If you know anyone who might be interested in taking my order because I just may pass on it let me know.

I also have a set of 5 prime Canon K35`s 18-24-35-50-85 to go along with it.

What kind of workflow have you arrived at?

N.

Anonym sa...

Vart kan man få tag på din film Year one? Verkar vara en inspirerande film.

Tomas_Timelock sa...

Hur funkar det med uppgraderinga från att ha arbetat i DV i premier och AE till att arbeta med RED och mastra med HD?

Var ett tag inne på att skaffa ett Decklink kort för HD. Är detta rätt väg att gå om jag vill kunna arbeta smidigt med RED för HD?

/faktureramig

Anonym sa...

Du tror inte att folk använder Apple för att de jobbar snabbare i det och att det är stabilare för dem? Jag visste att jag aldrig mer skulle köpa en Windowsmaskin efter min första powerbook. Visst, en Windowsmaskin kan säkert vara smidig och bra. Eller nåt. Mina har alltid kraschat, haft program som vägrat startat och/eller haft något felmeddelande vid uppstart.

Windows känns som en tjock gröt det är omöjligt att komma in i. För mig.

Sedan gör det mig ingenting att de sysslar med iPods. Det är ju knappast samma personer som utvecklar FCP och OSX som sitter och knappar med iTunes liksom.

Martin Munthe sa...

N: Jag har kommit fram till att gaffa-tejp är bästa workflow för RED.

Tomas: Förvänta dig inte "smidigt" om du tänker jobba med RED. Dom två har ingenting med varandra att göra. Förvänta dig old school hårt manuellt arbete, mängder av konverteringar, många och långa timmar av felsök tills du har kommit fram till en plan som innefattar ett visst mått av "damage control". Den planen kan du sen riva sönder och börja om med så fort det kommer en ny Build. Jag har gjort extremt många och tunga tester av RED. Har testat exponering i alla ljusförhållanden med alla linser och hårdprövat codecs på alla plattformar och bara kunnat konstatera en sak; det finns idag ingen fungerande postlösning för RED. Det finns en rad mjukvaror på betastadie med väldokumenterade och många buggar. Man måste lära sig att parera de här buggarna mot varandra i mjukvarorna. Befria dig själv från en deadline om du tänker jobba med RED.

Klas: nej jag tror att folk använder Mac för videoproduktion för att dom inte vet bättre. Och jag håller helt med dig om att det är mer "meck" med Windows. Tveklöst. Men "meck" är inte alltid dåligt. En arbetsstation för video behöver meckas med. det är bara så mycket mer krävande att mecka med OSX eftersom det kräver terminalkunskap i UNIX. Ocxh sedan finns det en uppsjö av andra anledningar. På större arbetsplatser och postbolag som jag jobbar på skulle deployment av mjukvara vara som en frisk bris (särskilt med alla versioneringar RED kräver). Men det kan man glömma med OSX.

Tomas_Timelock sa...

Martin: Tack!

I det tilltänkta projektet är vissewrligen i dagsläget befriade från deadline. Men det kan ju komma att ändras. Sedan spelar vi ju, enligt plan, inte in förens nästa sommar så tills dess kanske det hunnit komma andra lösningar. Om inte vilken kamera skulle du själv, i dagsläget, kört på för ett lågbudgetprojekt med biopotential (utan säkrad distribution).

/tomas

Anonym sa...

Aha, det är för att vi andra inte vet bättre alltså... Ok, då vet jag.

Anonym sa...

Have you tryed taking the lens cap off?

N.

P.S.

I couldn`t resist = I am teasing = Its a joke. Ha ha.

After a lot of sweaty sleepless nights I have desided to sell my reservation for the very reasons you mention.

They are cheap enough to rent now anyway through private people that you can get a nice little package price along with someone who can deal with those issues for you.

Martin Munthe sa...

klas: Allt handlar om behov. Mig förvånar det dagligen att stora postbolag mer och mer väljer OSX som plattform när det inte finns någonting som ens påmionner om en Enterprise-lösning för OSX. Vilket i sin tur intyroducerar oerhört mycket manuellt arbete och en betydligt större sannolikhet att skiten träffar fläkten när klockan tickar ned och deadlinen närmar sig med stormsteg. Idag byggs serverlösningar av t ex HP som bokstavligen (det finns filmklipp på YouTube) klarar att man skjuter på dom eller utsätter dom för riktade explosioner. Det är allt annat än man kan utsätta ett Xsan för.

men är man en ensam indiefilmare som skjuter HDV och klipper lite kortfilmer i FCP så visst funkar det. Det är när man introducerar dual channel fiber (FCP är väldokumenterat buggigt i fibersammanhang), SAN och sånt som svagheterna med Apples plattform "skiner". Och tar man det ett steg längre och ser Apple och FCP i ljuset av en massa otroligt coola och spännande nya lösningar för visualisering så ser man att Apples plattform helt enkelt saknar mjukvaran för att vara med i matchen. Det kommer massor av spännande lösningar för t ex Augmented reality för filmindustrin nu. En är metaio.com. Det finns ingenting sånt för Mac-centriska bolag att hämta.

Martin Munthe sa...

...det kan vara så att delar av Metaios galleri inte ens går att se på om man har en Mac. Tyvärr.

Anonym sa...

Vad hände med "Bouncer"? Är det nerlagt? Vad var storyn egentligen?

Martin Munthe sa...

Bouncer är inte nedlagd eftersom den aldrig var påbörjad. Vi gjorde en pilot på ett tänkt improvisationsprojekt vi kallade Bouncer - dels som ett test för oss själva och dels för att uppvakta finansiärer med. Av olika anledningar rann det ut i sanden.

Martin Munthe sa...

Kan tillägga att det var ett väldigt skönt gäng kring Bouncer-projektet som jag väldigt gärna jobbar mer med i framtiden.