Världens vackraste idrott

Comments

Johannes Pinter said…
Jag tyckte det var roligt när dom vurpade med cyklarna!

Jag förstår att man som entusiast blir entusiastisk över ett sånt här svulstigt klipp. Som utomstående menar jag att man skulle kunna skapa samma känsla för vilken sport som helst med samma musik.

F.ö. var textskyltarna ganska fula.
Martin Munthe said…
Ja skyltarna var verkligen inte snygga.

Möjligtvis skulle man kunna skapa samma känsla för vilken sport som helst. Men då skulle man ju fara med osanning. ;)

En av vurporna i början är en dödsolycka. Kommer inte ihåg namnet på cyklisten just nu tyvärr. Han förolyckades i slutspurten av en av etapperna, har för mig att det var Giro D'Italia. Cycling är aningen extremare än dom flesta sporter. Cyklar man Tour de France så är det med livet som insats. 100 km/h nedför en alp på en cykel som väger några kilon och med vajerbromsar är riktigt macho.

Är det någon som vet om det finns hastighetsbegränsning för cykel? Med tanke på att mopeder inte får gå snabbare än 45km/h och Lance Armstrong höll en snittfart på 47km/h under TDF.
Johannes Pinter said…
Jesus, ja då var det ju inte lika roligt om killen dog :(
Man vet ju själv hur ont det gör när man såsar omkring i 1 km på hoj på semestern och råkar trilla omkull.

Och din kommentar om att fara med osanning går inte att motsäga. Jag ger mig, case is closed :)
Anonymous said…
Helt off topic: Är du son till min gamle hjälte Lorne de Wolfe? Är uppvuxen med Hansson de wolfe på stereon och lyssnar nästan dagligen på dem.
Martin Munthe said…
Yes box. Lorne är min pappa. Ingrid är min mamma och Lisa (barnrösten i börja av "Var kommer barnen in?" är min syster). Och jag är benen på Mogi Mobo-omslaget.
eff said…
Ah, Beloki-vurpan i utförsförsåkningen när Armstrong "genade" över gräset. 2003 var ett bra TdF-år vill jag minnas, synd att Beloki gick sönder där.

Aviserade hastighetsgränser på allmän väg gäller för alla fordon, så även cykel. Ligger man på lite utanför en skola och snuten står med laserpistolen kan man alltså få böter. Men de kan ju inte rycka ett ev. körkort eftersom man inte framför motorfordon (tror jag).

Kul med Gurra Larsson som kapten i CSC under Girot. Även om jag mest varit en TdF-räv önskar jag att jag kunde se Girot nu. (Även om produktionen brukar vara avskyvärd, särskilt grafiken. Man kunde ju tycka att ett designertätt land som Italien skulle kunna skaka fram en enda duktig grafiker som produktionsbolaget kunde anställa. Senast jag såg var det "hej 80-tal" med blinkande blått och rosa i dålig upplösning och oläsliga typsnitt.)
Martin Munthe said…
Italiens TV överlag är som ett besök nere i helvetets sjunde cirkel. verkligen ett land med extrema kontraster. Det är långt mellan Italiensk prime time och Enzo Ferrari om man säger så.

Har du föresten sett den där danska dokumentären om CSC? "Overcoming" eller nåt sånt där. Helt obegripligt hur man kan lyckas göra någonting så spännande som bakom kulisserna på världens tuffaste tävling med två miljarder tittare till nåt så fundamentalt tråkigt. Man får skälja bort den med tyska "Hell on Wheels"(som gjordes i IMAX och är grymt snygg med wescam-flygningar över alpetapperna.
eff said…
Jasså det är så illa med italiensk TV. Har ju visserligen hört om alla storbystade kuttersmycken i de konstigaste program (typ Fotbollskväll + bonusrattar i strass) så jag kanske inte ska bli så förvånad. Jämfört med TdF-produktionen är ju Girot ofta öststatsbetonat; Moldavisk lokal-TV.

Har inte sett någon av de du nämner (Hell on Wheels låter ju lovande, ska försöka få tag på den). Hade höga förhoppningar när Discovery tog över efter US Postal Service, men de program jag såg där var rätt tråkiga också (mest "oj, kolla vilken syreupptagningsförmåga Armstrong har" och sen bild på Armstrong på testcykel). För tekniskt, handlade inte om cykel.

Eurosport brukade när jag såg TdF ha rätt bra bakom-program, om än inte speciellt djuplodande. Senast jag såg följde de Jens Voigt, som verkade kalastrevlig.

Kollade just in TdF-sträckningen för 2008. Etapp 17, 210 km med målgång i l'Alpe-d'Huez. Jösses, den vill man ju se.
Martin Munthe said…
Ha ha. Själv är jag sjukt intresserad av Armstrongs och Big Migs syreupptagningsförmåga och aerodynamik och teknologi som lätta ramar (olika grder av kolfiber osv) och allt som t ex Trek håller på med. Även om Discoverys dokumentärer aldrig kan visa hela Treks utveckling (dom har ju hemligheter när det kommer till kolfibern och magnesiumlegeringarna).

Det är just det som för min del gör cyklingen så intressant. Prestationen, modet och hjärtat i symbios med teknologin. Den ultimata människomaskinen. ...som Kraftwerk skulle sagt. Människokroppen är extremt komplex och det är spännande hur vi försöker göra cykeln lika komplex.
Martin Munthe said…
Etapp 17 vill man ju inte missa!
eff said…
Etapp 16 och 17 är två monster i rad utan vilodag emellan. Där önskar man ju att man har ledigt, sportdryck, storbilds-TV och att Eurosport sänder hela etapperna utan avbrott (i HD). Pyrenéerna har en rejält saftig etapp, men fokus vad gäller bergen verkar ligga på alperna i år.

Mina förhoppningar vad gällde Discovery var väl att de skulle kunna gå bortom det tekniska, eftersom de bara brukar avhandla det. Visst är det intressant allt om Armstrongs 30% större hjärta, höga kadens, mjölksyrenivåer och allt sånt, men när de nu hade total inblick i ett lag så borde det kunna dras ännu längre. Psykologin med hjälpryttare och kaptenen och allt sånt (tyvärr stack ju Floyd Landis till Phonak när Discovery tog över, annars hade det varit intressant att se hur han och Armstrong förhöll sig till varann, exempelvis). Det finns ju en mängd olika infallsvinklar än bara kolfiber och vilopuls.

Ett bolag som SVT borde exempelvis kunna göra en hel radda bra reportage under hela touren i stället för att bara låta Bosse Hansson läsa i två minuter var tredje sträcka. (Om han nu ens gör det längre.)
Martin Munthe said…
En riktigt bra dokumentär om cykling är ju aldrig fel. Jag vet att en riktigt bra spelfilm om cykling står på min "to do"-lista. Jag vill göra film om Ottavio Bottechia.
Johannes Pinter said…
Jaha. En dopare till inom cykelsporten:
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/cykel/article2523709.ab

En vacker sport? Visst, och Cloris Leachman var sexig i DET VÅRAS FÖR GALNINGARNA... ;)
Martin Munthe said…
Tror inte att det finns någon som hyllar fuskisar inom cyklingen. Inom foppollen får man däremot poäng om man slänger sig ned och låtsas att man fått en doja på smalbenet av spelaren tre meter bort. Det kallas för taktik och taktiken är det som dominerar foppollen som idrott. En foppollsspelare som inte vet hur man filmar är en halv foppollsspelare. En cyklist som dopar sig är däremot en cyklist som aldrig kan komma tillbaka till en karriär som cyklist. Kolla på Bjarne Friis som under oerhört förnedrande former blev av med sin TDF-titel retroaktivt. Effektivt bortplockad ur cykelhistorien för sina prestationer på cykeln (sedan är han såklart numera en mycket skicklig team-coach med Team CSC och jag kan tänka mig att det i stor utsträckning för hans del handlar om att göra rätt för sig och visa cykelsporten rätt vördnad i efterskott).
Johannes Pinter said…
Finns det nåt vackrare än ett elegant svanhopp? :)
Nej, men skämt åsido Martin, foppollsspelare som fejkar en fällning eller en skada skrattar folk åt, gör till åtlöje och klipper ihop pinsamma kavalkader om. Kolla tex
http://www.youtube.com/watch?v=GNCKn9qjbQo eller http://www.youtube.com/watch?v=M_NU2G7A5k8 eller http://www.youtube.com/watch?v=Ioyt2zzm530 . Några hysteriskt pinsamma scener där som spelarna själva förmodligen skäms nåt djävulskt över i efterhand.
Tyvärr är domare inte mer än människor, och missar ibland uppenbara dramaten-wannabes. Men när de ser det så får fejkarna gult kort och bestraffas sålunda.

Bra av cykelsporten att ta i med hårdhandskarna mot fuskarna.
Martin Munthe said…
He he. Dom hade verkligen lyckat klämma in i princip hela fobbollseliten i dom där YouTube-klippen.
Johannes Pinter said…
Där finns väl en viss likhet mellan syckling och foppol - det spelar ingen roll hur big man är, man faller i dumhetsfällan ändå. Inom foppol like oftare, inom syckling lite hårdare.

Popular posts from this blog

Uncut...2

SVT:s krigsförklaring