torsdag, mars 13, 2008

Microsoft Research

Få företag eller projekt idag är så spännande som Microsoft och då i synnerhet Microsoft Research. Är det inte surface-teknologi och innovationer som multi touch-laptops eller riktigt spännande tablet-teknologi och handstilsigenkänning så är det projet som t ex World Wide Telescope som sammanlänkar alla världens bästa teleskop till en enorm holistisk databas som gör det möjligt för oss att åka runt i vårt universum. Det är Google Earth (med Sky aktiverat) på supersteroider.

Annat enormt spännade från microsoft är saker som Lucid Touch som låter användaren se sina egna fingrar genom en mindre skärm. Tänkt för små mobila lösningar där användaren ska kunna använda alla tio fingrar för att kontrollera innehållet. Microsoft Vision är också intressant. En superkompakt projektor som projicerar ett interface på vilken yta som helst och som känner av dina händer när du påverkar den projicerade bilden. Stitching är också enormt lovande. Små sändare i platta skärmar i t ex laptops eller tablets känner av när dom nuddar varandra och kan på så vis skapa en multidisplay. Om vi t ex skulle ha tre laptops i ett möte och vill visa en presentation på all tre skärmarna så skulle vi bara behöva ställa ihop dom med Multiswitch påslaget för att få en stor tre-skärmsdisplay. Vista Sideshow på crack.
Photosynth är också så där otroligt coolt att man ramlar av stolen. Tanken är att mjukvaran ska samla in bilder från en frivillig databas från alla människor i hela världen som t ex knäppt lite turistbilder i Paris. Dessa bilder "stitchas" sedan samman i realtid och skapar ett fotorealistiskt Paris i 3D. Och i slutändan en global fotorealistisk visualisering.

Mina Mac-vänner har svårt att imponera på mig med grejer som att man kan flippa igenom bilder av sin skivsamling i iTunes. Eller att man kan se hyrfilmer genom iTunes. Jag är lite för distraherad av MS Research för att det där ska ha någon möjlighet att imponera.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nyckelordet är väl "research" i Microsoft Research. iTunes kan du flippa i nu. :)

Men visst, när Photosynth blir en riktig produkt ska jag gladeligen installera BootCamp så att jag kan köra det... ;)

/ Jonas

Martin Munthe sa...

http://labs.live.com/photosynth/

Du kan börja installera BootCamp redan nu. ;)

En massa andra research-projekt är redan skarpa. Surface, tablet, SideShow osv. Nu är iofs ingen av dom lämpliga för just BootCamp eftersom Apple varken gör tablets eller hårdvara med stöd för SideShow. Möjligen kan man kombinera en Mac som rullar Vista och en Windows Mobile.

eff sa...

Microsoft Labs är den enda biten av Microsoft som är intressant nu för tiden. Att de har stora företagsstrukturella problem är övertydligt, Vista var perverst sent och saknar helt större innovativa förbättringar. (Det finns klara tekniska förbättringar, men att de skulle ta över 5 år att peta ihop är ju löjligt.)

Tablet-grejen är gullig tycker jag, Gates sa ju för över tio år sen att "snart kommer tablets på bred front" men det har fortfarande inte skett.

Microsofts enda källa till innovation kommer i och med köp av företag eller idéer och anställande av folk som kläckt själva idén innan de fått jobb hos Microsoft. Den interna innovationen känns fattig idag. De försöker ta efter Google.

Apple är roligt, så enormt många skitnödiga fanboys att jag är förvånad att ingen plockat ihop ett shoot-em-up-spel som handlar om att jaga folk i polotröja med sneakers. iKill eller nåt. All form av varumärkesdyrkan är rätt sjuk.