måndag, mars 10, 2008
Konformitet
Få saker är så roliga som datorer och få saker är så irriterande som konformitet. De senaste åren har datorpressen haft den dåliga smaken att påstå självklart att Apple står för snygg design medan "PC" (i svepande terminologi) står för nåt annat än god smak. Man likställer "PC" med funtionella kontorsmaskiner eller nåt man spelar på utan att bry sig om hur det ser ut. Och går man ut och fikar i Stockholm idag så är det komiskt att se alla dessa lysande vita äpplen uppfällda på kaféborden och alla dessa vita hörlurssladdar som hänger ur öronen på 70% av alla människor man passerar. För mig representerar Apple konformitet. Designen funkar för att den är ren och rak. Men den är inget speciellt. Därför har den blivit konform. Jag behöver aldrig oroa mig för att stå ut om jag fäller upp en Macbook på ett kafébord i Stockholm. Det är inte som att fälla upp en Vaio i kolfiber.
Kraftwerk - Strama esteter och ljudarkitekter med sitt resande Kling Klang Studio. Svarta Vaios. Musiker som vågar vägra äpplet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Min iMac står o samlar damm i ett hörn, inte använd sedan 2005.
Däremot är jag grymt nöjd med ni bärbara 10" PC från LG. Snygg, lätt att ta med, bra batteri etc.
Har även en "bärbar" 21" Acer som fungerar hyfsat o ser bra ut. Men den är ingen man tar med ut på stan direkt.
Martin; Planerar komma upp till Sthlm under veckan för drömfabriken. Vecka 17. 21-27 April. Ser fram mot att mötas o snacka manus o projekt.
Jobbar just nu med en eventfilm för ELAN så mitt utlovade mail har blivit lite försenat.... men det kommer... :-)
ha det!
Fortsätt blogga... alltid kul att läsa...
/tomas
10" är sexigt. Jag gillar ultralätta maskiner och LG gör väldigt snygga grejer. Bra skärmar också.
Fast Apple har ju möjlighet att få till god design. Förutsättningen är ju att man har kontroll över både det fysiska och virtuella användargränssnitt.
En PC kan ju vanligtvis inte bli en komplett pryl på samma sätt, utan den blir ju bara ett skal för Microsofts innehåll.
Det ska dock bli väldigt spännande att se hur det Linux-baserade gränssnittet till Asus Eee PC blev. De har ju haft samma möjlighet som Apple att göra en komplett pryl.
Inte för att någon som gör användargränssnitt idag gör något vare sig bra eller nydanande. Har full förståelse om man råkar tycka att Apple trots möjligheterna misslyckats kapitalt, och att ett snyggt skal fyllt med Microsofts sörja stinker lite mindre.
Jag tror tyvärr inte på Linux alls. Det är ett sånt där OS som varit extremt lovande i femton år nu utan att någonting egentligen hänt förutom att man inte behöver vara atomfysiker för att kunna installera en enkel applikation längre. Det kan inte Asus ändra på.
Och det handlar, som du poängterar, om hur man ser på dom två företagen Apple och Microsoft. Dom är extremt svåra att jämföra eftersom MS inte är en OEM som Apple utan Apples största tredjepartsutvecklare och företagspartner.
Sedan kan man såklart jämföra operativen. Jättesuccén Vista är i mitt tycke en extremt lyckad produkt. Ett råstabilt 64-bitarssystem med bra bakåtkompatibilitet trots så stora olikheter med XP/2000. Sen är det klart att en massa männsikor är sura för att dom inte kan köra Vista på sina 386:or från -96. Det är ungefär som att försöka köra Leopard på en två år gammal Mac.
För min del, som jobbar mycket med 3D, är mac helt uteslutet som produktionsplattform. det finns idag inte en enda spelmotorbaserad previsueliserings/machinima-verktyg på marknaden för OSX. Liksom XSI, 3D Studio Max och en uppsjö av viktiga småprogram och plugins helt saknas för OSX. Så för min del är det helt omöjligt att göra en Mac komplett. Hur mycket jag än försöker.
Då återstår boot camp med allt vad struliga drivrutiner från Apple heter. DVI-porten fungerar t ex bara sporadiskt med Vista i en Macbook Pro.
Jag är ingen normalanvändare. jag har inget behov av iTunes eller iLife. Jag använder mestadels ganska specialiserad mjukvara för film- och videoproduktion och Apple har glidit bort från mina behov där de senaste åren.
Faktum är att en av dödsstötarna för mig som seriös mac-användare var när Apple bestämde sig för att sänka Aurora Video Systems som gjorde det i särklass mest kvalitativa pro-videokortet för OSX. Apple har en gammal tradition av att spela ut sina tredjepartstillverkare mot varandra och Aurora-storyn är klassisk. Walter Mursch klippte alla sina filmer med Auroras kort men Apple (som använde Murch för promotion) ville själva pusha Ajas lösningar och fotomonterade helt enkelt bort Aurora ur Murch-bilden. Det var en av många saker som kostade Aurora lite för mycket och resultatet blev konkurs. Och förlusten av marknadens renaste och lättaste codec för okomprimerad video. Där någonstans tappade jag intresset för Apples försök att skapa en världsbild. Microsoft å sin sida är välkända och hyllade för sitt oerhört starka stöd för tredjepartsutvecklarna. Därför hittar man idag dom riktigt edgy teknologiska lösningarna för mitt intresseområde på MS-plattformen.
Att helt såga Linux känns ungefär lika meningsfullt som att dömma ut en 1.0-produkt från Microsoft. Med tid och envishet kan till och med folk helt utan smak och känsla få till det.
Det intressanta med Asus var iofs att de genom att välja Linux hade tillräckligt med funktionalitet för sin pryl (enkel fash-baserad andradator), men kan meppla ihop användargränssnittet så det blir smidigt. Potentiellt skulle de kunna ha lyckats göra en mer lättanvänd dator. Skulle kunna öppna för en våg av kopior och försök att få till rätt kombination av hårdvara och användargränssnitt.
Förr eller senare måste väl Steve lyckas jaga bort alla sina partners och användare. Han verkar ju vara expert på att konkurrera bort dem genom att stoppa in saker i OSet eller helt enkelt ta fram konkurrerande egna produkter. Egentligen borde jag själv ha övergivit honom när han först förhindrade avknoppningen av Newton till eget bolag för att sedan lägga ner produkten.
PS: Användandet av äldre datorer är vekligen en edge vad gäller Linux. Det är lite speciellt när man kan köra i princip samma applikationer på sin NAS-server med 32 MB minne som på de riktiga datorerna. Men då är förvisso inte mitt specialområde 3D-rendering eller videoproduktion :-)
Nejdå, jag sågar inte Linux helt. Just nu är det en väldigt spännande tid för Linux för det känns som att det står en del visionärer i ridåerna bakom Linux som kanske har saknats förut och det hela handlat lite för mycket om att kod är kul. Mark Shuttleworth för att ta ett exempel. Helt klart är Linux en bra grund och en bra plattform. Nu saknas bara mjukvaran. Och det är mycket mjukvara som saknas. Och det får mig att tänka på det Martin Hash en gång sa; -"Software is King", och han syftade på att plattformar och operativsystem kommer och går men tittar man på vår korta datorhistoria så är det mjukvaran som består. Ta Steinbergs Cubase. Ett program som funnits på nästan alla plattformar. Som började på Atari TOS. Nu är det uppe i version 4. Rätt imponerande få versioner under så många år på marknaden.
Jag hoppas att Asus får till det men jag är skeptisk. det är ett hårdvaruföretag och hårdvara kan dom (dom tillverkar ju t ex Macbook standard åt Apple). Men mina erfarenheter av Asus som mjukvaruföretag har bvarit minst sagt obehagliga. Jag använde deras UMPC i höstas och Asus drivrutiner till den maskinen var ett rent skämt. Ingenting som byggde på Asus drivrutiner för pekdon, skärm, strömsparfunktioner osv fungerade. den höll vid ett tillfälle på att brinna upp i en väska för att den, trotts hårdvarulås, spontanvaknade ur sin sömn och gick upp i full process och låg där i mörkret i väskan och jobbade och jobbade. Och varmare blev det ju mer den jobbade. Annars upplevde jag Vista som en riktigt trevlig upplevelse på UMPC. Mycket smarta funktioner för handstilsigenkänning och tablet-funktioner. Och förvånansvärt snabbt trots UMPC:n ganska långsamma hårdvaruspecifikationer.
Håller helt med om att nedläggningen av Newton var urkorkat. Newton födde ju en hel industri som fortfarande är livaktig och ekonomiskt stark. Enligt ett par biografier om Jobs la han ned Newton av personliga skäl. Han tyckte så illa om Sculley som var Apples VD som sparkade honom, och Newton var Sculleys "barn", därför var Newton tvungen att dö.
Sen är det klart att en massa männsikor är sura för att dom inte kan köra Vista på sina 386:or från -96. Det är ungefär som att försöka köra Leopard på en två år gammal Mac.
Inga överdrifter här alls, va?
Svårt att ta någonting på allvar när det du skriver är fullt av onyanserade uttalanden som du själv vet inte stämmer, utan bara slänger ur dig för att visa på din syn på plattformen. Ungefär som när Mactalibaner uttalas sig om Windows-plattformen.
Jag kan förstå din ståndpunkt.
Däremot förstår jag inte att du orkar envisas med att klanka ner på Apple gång på gång på gång.
Vi har förstått nu.
Skriv hellre om det du faktiskt producerar. Year One till exempel. Vad händer/hände med den?
Skicka en kommentar