måndag, februari 18, 2008

Elite




















Om jag skulle få uppdraget att sätta ihop en liten grupp elitmänniskor som skulle få representera människan för en annan värld på någon annan planet så skulle jag bl a välja ut Jack Kirby. Kirby var Marvels serietecknare nummer ett. Han förnyade serier och fördjupade dem på ett sätt som planterade serier på en viktig plats i den moderna mänskliga civilisationen.

För er som har sett M Night Shyamalans utmärkta Unbreakable där Samuel Jackson spelar en man (Mr Glass) som har ett galleri (med det perfekta namnet "Limited Edition") för tecknade serieoriginal är det jag pratar om bekant. Kirby introducerade en mytvärld, eller kanske snarare formulerade en mytvärld för serierna som andra tecknare och serieförfattare bara ganska omedvetet hade råkat snudda. Kirby insåg att tecknade serier (nej inte Rocky och sånt utan riktiga serier som Superman, Thor, Hulk, Spiderman, Batman osv) hade starka kopplingar till en djup mänsklig mytologi. Kirby såg bibliska proportioner i det han gjorde - medan oinitierade såg ytlig skräpunderhållning för småungar. För att väcka sina berättelser till liv såg han Gudarna i sina figurer. Hans serier är fulla av frågor av komplex mänsklig natur.

Kirby var egentligen den som är till största delen ansvarig för skapandet av Marvels universum. Stan Lee var en idéspruta och en skicklig entreprenör men Kirby var mästaren bakom ridåerna. Tyvärr slutade det hela väldigt sorgligt med att Lee köpte ut Kirby genom att ge honom tillbaka större delen av hans originalskisser mot att Kirby aldrig skulle kräva någon copyright på sitt legendariska arbete för Marvel. Världen suger rätt ofta i sådana där sammanhang. Man får glädja sig åt att Kirby är evigt odödlig för sina fans (han gick bort -94) och att allt medan åren går och serier börjar ses på med andra ögon så växer vördnanden för Kirbys arbete. Endera dagen kommer även han att tillhöra de fina gallerierna och den goda konsten. Det förtjänar han mer än någon annan.

Som en parantes till det hela är det så att enligt all statistik så är den mest inkomstbringande filmgenren superhjältefilmatiseringar. Ingen genre har förlorat så lite pengar och hittat så stor publik per producerad film. Jag tror att Jack Kirby hade svaret på varför. Vi tror att vi går och tittar på en stunds grund underhållning när vi konsumerar den senaste Superman/Batman/Spiderman-filmatiseringen. I själva verket är vårt undermedvetna superaktivt i en mytvärld vi bara känner men inte kan förklara. Jesus och Mohammed, änglar och väsen är närvarande på ett plan Jack Kirby alltid kände men själv påstod att han inte kunde förklara.

2 kommentarer:

Johannes Pinter sa...

Bra inlägg Martin!

ahlgren sa...

Jo då. ”Superhjältar” och ”seriehjältar” har ju alltid funnits inom såväl religiösa mytvärldar och som andra mytvärldar. Vi har Simson och Herkules och Tor och många andra. Och det har nog i grunden inte varit några jättestor skillnader i de gamla myternas ambitioner och de nyas: förklara och underhålla. Jag tycker att i det moderna samhället är det just populärkulturen i olika former som är bärare av de klassiska och viktigaste grundläggande myterna som vi människor behöver för att definiera oss och skapa kanaler till djupen inom oss. Star Wars är en lika viktig och stark mytbildning som Arthursagan. Populärkulturen är extremt viktig för mänskligheten. Det är fascinerande att se hur ens egna ungar direkt utan några krusiduller attraheras av och greppar koncepten kring t.ex. Stålmannen, Batman, Spiderman, Stjärnornas krig - på exakt samma sätt som när man själv var i den åldern. Man behöver inte göra så mycket – det är bara att ge dem en tidning eller visa en film, så händer det något. Det är nästan som en kemisk reaktion. Det är ju någon slags magi det handlar om, kan man nästan tycka.