lördag, januari 12, 2008

Last.fm

Jag fattar ingenting. Jag har aldrig utsatts för så mycket sjukt obskyr experimentmusik med vrålande östtyska kvinnor och glaskross som instrument bara för att jag råkar gilla Tangerine Dream och Popol Vuh. "Ban"-knappen går varm när jag lyssnar.

Förklara för mig. Ni som har fattat det där med Last.fm.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tja, beror på hur man använder/lyssnar på last.fm. Allt hänger på din musikprofil (och andra last.fm medlemmar med liknande musiksmak).

Det absolut effektivaste sättet att bygga upp en profil är att installera en audioscrobbler-plugin eller använda en musikspelare med inbyggt stöd för scrobbling och sedan lyssna på sin egen musiksamling.

För så här är det: Om man enbart lyssnar på last.fm radio utan att använda love/ban så kommer inget av det man lyssnat på att läggas till profilen som definierar ens musiksmak (annars skulle det lätt bli rundgång och profilerna värdelösa). Om man däremot scrobblar sin egen musiksamling (cd-skivor och metadata från cddb eller vältaggade mp3:or) så kommer allt man lyssnar på att läggas till profilen.

Så om man precis håller på att bygga upp en profil genom att lyssna på last.fm radio så får man för det mesta ge sig till tåls och nyttja love- och ban-knappen.

När man lyssnar på "My Radio Station" så får man bara höra de låtar man själv scrobblat. När man lyssnar på "Neighbourhood Radio" så plockas musiken från ens grannars profiler (grannar är ett utval av medlemmar med liknande musiksmak).

Om man däremot lyssnar på en "Liknande artister som X" radio så använd inte din personliga profil längre, istället spelas de artister som liknar artist X. Hur vet last.fm vilka artister som liknar varandra? Jo, genom medlemmarnas profiler. Om ett stort antal medlemmar lyssnar på X men också på Y så kommer de att få en "liknande artister" relation. (Gå in på artistens huvudsida på last.fm och kolla i vänsterkanten för att få en aktuell lista över relationerna.)

Johannes Pinter sa...

Det var länge sen jag såg om YEAR ONE i bloggen, så jag droppar en kommentar här istället. Du har fått konkurrens om titeln till din film, Martin. Harold Ramis har en rulle på gång med samma namn. Kolla in länken: http://www.imdb.com/title/tt1045778/
/Johannes

Anonym sa...

Där fick du dug ett väldigt uttömmande svar, men jag utgår ifrån att du redan hade listat ut allt det där - tekniknörd som du är. Allt jag kan säga är att för mig så ordnade det sig efter ett tag. I början så spelade den där radion mest en massa dålig synthmusik som combichrist, grendel och allt vad de kallar sig. Bara för att jag råkar gilla ministry och nine inch nails. Men det gav sig med tiden av nån anledning.

Martin Munthe sa...

Jag tror att jag har piskat den till lydnad nu. Nu spelar den nästan bara Yoshimoto.