torsdag, januari 10, 2008

ANIMAC

Ett av mina intressen och arbetsområden är Machinima. Senaste tiden har jag jobbat med Moviestorm i Cambridge. Machinima är realtidsanimerad film med hjälp av spelgrafik. Det är begränsat så till vida att idag går det i princip bara att realtidskontrollera förinspelade animationer och kombinationer av förinspelade animationer. Ett område som alltid intresserat mig enormt mycket är Digital Puppetry. Tekniken bygger på realtids motion capture eller att en dockspelare kontrollerar en digital docka med olika typer av hårdvarukontroller. Bolaget som Jim Henson skapade ligger längst fram i världen och har en patentskyddad lösning som heter HDPS.
Många av dom tekniska jättekliv som vi just nu tar lades till grund under 60-talet. Lee Harrison skapade ANIMAC redan 1962. Med ANIMAC kunde en dansare iklädd mocap-kostym styra en väldigt enkel marionett på en CRT-skärm.

Digital Puppetry har mest använts som en event-ploj fram till nu. Enkla figurer som kan interagera med publiken (med rörelser och talsynk) i olika nöjesparker och liknande. Henson är dom första som nu börjar producera TV med tekniken.














Animac, 1962

Inga kommentarer: