söndag, september 16, 2007

Bakshi

Det är kanske inte så svårt att räkna ut att jag älskar originella människor som orkar gå emot strömmen och som vägrar välja den strömlinjeformade vägen till den grav vi alla är på väg mot i hög hastighet. Och Ralph Bakshi tillhör dom där stora människorna.

Bakshi, för er som inte känner till honom, är animationsregissör och ligger bakom klassiker som Fritz the Cat och Lord of the Rings och ännu mer obskyra saker som Wizards och Coonskin. Han animationer är tuffa och skitiga. Och dom har en nerv som är totalt unik för honom. Han är outstanding och den som påstår nåt annat (för han har många kritiker) saknar i mina ögon all förmåga att urskilja potent animation från Disney-rehash.

Det unika med Bakshi är att han fortfrarande går helt mot strömmen. Han är kritisk mot datoranimatörer som hävdar att man måste titta på och ta till sig den klassiska animationen eftersom han anser att den gamla animationen redan är gjord och att man inte kan kopiera bra animatörer uta bara försöka hitta sin egen röst oavsett teknik. Och det har han så fullständigt rätt i.

Han säger:

So I'm sitting in the theater watching a rat trying to cook some food. Now he's trying to get out the window... I blink with amazement at the brilliance of your computer, but wait a minute... This is nothing more than a Disney film made with a computer! Your bosses must have MADE you do this. Where do you guys think you're headed? Do you really think copying Disney films over and over isn't going to get just as boring as the boring Disney films you're copying? You've got all these great computers... show me something I haven't seen a million times already.


Hell Bakshi!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ok, han må ha en poäng, men jag tänker ändå med stor behållning kolla på Ratatouille om nån månad. Om han ska hoppa på datoranimation kan han väl ta på sig kängorna och ta sats mot Dreamworks SKG:s animation-by-numbers Shrek? Eller Polar Express? Eller trailern till Beowulf?

Så länge som animationen får mig att le eller engageras på annat sätt spelar det ingen roll om den bygger på gamla traditioner eller är "nyskapande" som Fritz the Cat (där det vuxna manuset i en animerad film var fräscht, men knappast animationen).

Martin Munthe sa...

Ja, jag hoppas också att jag kommer att ha stor behållning av Ratatouille. Men hans poäng är viktig. Perfektionism är inte allt. Fritz the Cat producerades "underground" utan skisser, ändringar och korrigeringar (därför att det inte fanns budget). Men Fritz the Cat har en nerv. Det är kantigt och brutalt i animationen. Nöden hos animatörerna tvingade fram en hel del rätt magiska uttryck. Ta bara Dukes dödsscen.

Ratatouille kommer säkert vara -"Perfekt...", som James Stewart säger med en uttråkad suck i Fönstret åt Gården.

Håller i övrigt med om Schreck. fast Schreck är inte ens irriterande snyggt och perfekt. Schreck är Machinima med en halv miljard i budget.

Anonym sa...

Bakshi, den gamla kommunisten

Mathias Berglund sa...

"I blink with amazement at the brilliance of your computer, but wait a minute... This is nothing more than a Disney film made with a computer!"

Sånt gör mig lite förbannad när han nedvärderar artisteriet och sätter äran till datorn. Flertalet av Bakshis filmer förlitar sig tungt på rotoscoping, däribland Sagan om ringen, vilket gör att man likväl kan sätta en stämpel på honom som någon sorts colorist där hans artisteri ligger på samma nivå som en barnunge som fyller i färdiga färdiga tecknarböcker. Båda jämförelserna är dock orättvisa och Bakshi är suverän på att "cut corners" för att få en film gjord för en mindre budget vilket man inte kan ta ifrån honom, men han har en hel del åsikter som gör att i alla fall jag tappar respekten för honom. Kanske jag missade den verkliga poängen någonstans..

Martin Munthe sa...

Citatet är lyft ur sitt sammanhang (och tyvärr hittar jag inte originalintervjun just nu).

I intervjun ger Bakshi råd till 2D-animatörer och 3D-animatörer och råden - om jag minns det rätt - går ut på att inte stirra sig blind på traditionell animation utan att verkligen försöka spränga nya gränser med datorerna och deras fantastiska möjligheter. Bakshi är inte och har verkligen aldrig varit någon konservativ traditionalist. Framför allt efterlyste han i intervjun animatörer som låter sin personlighet komma fram. Och han har helt en poäng i att många av dagens animatörer är väldigt tekniskt skickliga men det personliga saknas. Kolla de gamla animationslegenderna - ibland ser man uttryck och ansiktsdrag och egenheter som direkt speglar animatören.

Mathias Berglund sa...

Även om jag tycker exemplet med Ratatouille är mindre träffsäkert, särskilt som Brad Bird är en ruskigt skicklig filmmakare med förmågan att att ta fram det bästa av animatörerna och låta de lysa med andra verksamma i produktionen, så håller jag med om poängen om att det i vanliga fall inte finns några möjligheter att finputsa i den mån Pixars studio för närvarnade har resurser för, där är jag är helt övertygad att det kan leda till en bättre film om man väljer en helt annan väg. Animatören Keith Lango skrev en artikel om vad jag uppfattat ämnet som på denna länken som väl är läsvärd (även om den riktar in sig på mindre produktioner) om att uppnå något som kan kallas för perfekt i 3 delar med titeln The fools errand:

http://www.keithlango.com/wordpress/?p=613