onsdag, september 19, 2007

Bakshi och Ringen

För oss som en gång på 70-talet såg Bakshis Sagan om Ringen (jag var sju år) var Peter Jacksons version av boken lite som en visuell remake av Bakshis film i vissa avseenden. Jag har funderat på vad Bakshi själv tyckte om hyllningen. Han kanske blev smickrad av stölden? Jag hittade följande citat där han svarar på vad han tycker om Peter Jackson:
He can kiss my fucking ass.


4 kommentarer:

ahlgren sa...

För mig är det ju egentligen Baksis tecknade version som är FILMEN, när jag tänker på det. Jacksons version är förstås underhållande men har inte betytt så mycket för mig. Från det jag minns från Baksis version så tyckte jag att det var vissa partier och gestaltningar som var starkare i jämförelse med Jacksons. De svarta ryttarna hade t.ex. mer mystik och var intressantare i Baksis version. Men jag måste se den igen nu. Den ska komma i brevlådan imorgon. För övrigt stod jag i somras på en loppis med soundtracket från den tecknade versionen på dubbelalbum på vinyl i min hand. Perfekt skick och till det facila priset av 10 spänn. Men ungarna slet i mig så jag kom inte mig för att köpa. Ibland får man bara hjärnslapp...

Martin Munthe sa...

Jag har inte sett den på en jäkla massa år heller och jag är ganska säker på att en film som den bleknar om man jämför den med barndomsminnet. Men det är förvånande att det snackats så lite om hur mycket den influerat Jacksons filmer. Särskilt i utseende på miljöer osv. Såg nånstans att Bakshi sa att han själv var tvunget att göra en film direkt ur fantasin. Han hade oerhört få visuella referenser att gå på (mer än böckernas texter) och att han tyckte att det var hur tydligt som helst att Jackson börjat med bilder framför ögonen - nämligen Bakshis. Tydligen har Jackon förnekat influenser vilket känns störtlöjligt. Förmodligen för risken att bli stämd. Man vet ju hur Hollywood funkar. Det är först nyligen som Jackson börjat prata om vilken roll Bakshis film spelat. Många av miljöerna är ju lyfta direkt ur Bakshis film.

Anonym sa...

I kommentatorspåret till den första filmen erkänner faktiskt Peter att tog inspiration från den tecknade sagan om ringen, åtminstonde i ett klipp.
Han har även sagt att det var tack vare filmen som han läste böckerna.

Byggaren sa...

Bakshis Sagan om ringen är nog den film jag sett flest gånger i mitt liv. Ryser faktiskt fortfarande när jag tänker på flodscenen med de svarta ryttarna. Även om Jacksons version också var fantastisk så hade jag hellre sett en tecknad fortsättning på Bakshis version än Jacksons ibland långtradiga homoerotiska äventyr. Den sista delen var oändligt högtravande och trist de sista 30 minuterna.

Fast det var lite för mycket Disney's Merlin över Gandalf i Bakshis.