söndag, juni 03, 2007

Alf Sjöberg

Lyssna nu latmaskar:

En svensk film får inte kosta mer än 350.000 kronor (de begränsade avsättningsområdena, etc.) Försynen har i sin allvishet förskonat oss från möjligheten att göra vräkiga s. k. storfilmer.

Låt oss följaktligen inse vår fattigdoms betydelse! Låt oss tvinga vår slöhet och oförmåga till besatthet över de små medlens möjligheter.
- Alf Sjöberg ur en intervju i Biografägarnas Tidning 1946
Och för er som inte har koll på vem Alf Sjöberg var kan jag berätta att han är den enda svenska filmare som gjort svensk film i episkt format i romersk tid - komplett med Jesus korsfästelse på Golgata.

1 kommentar:

Tomas_Timelock sa...

Kloka ord.

Danskarnas framgång började med dogma-filmer och andra lågbudget projekt som Pusher. Varför lär man aldrig av historien?

Mer till färre. Färre filmer med högre budgetramar. Ikaros productions...

Att tvinga fram fantasi och kreativitet genom de befintliga ramarna hade varit SÅ mycket smartare...

Film är ett hantverk. En del av hantverket är att brottas med ekonomiska problem. Att satsa på större bidrag är bara att tillfälligt lindra symptomen på det som verkligen är fel. Orsaken. Den dåliga fantasin och den dåliga kreativiteten.

Bifogar ett exempel på en skolfilm jag gjorde för en herrans massa år sedan (Quicktime, ca 20 MB). En dags inspelning, två dagars klippning, ett rum, två skådespelare.

/tomas