måndag, mars 26, 2007

Filmstöd eller inte

Johan Croneman skriver såhär i dagens DN:

Det är inte på det viset att det driver omkring en flock unga missförstådda regissörsgenier som ett helt liv stretar med sin begåvning, i kamp med ett sinnrikt konstruerat system som gör allt för att de aldrig skall få komma fram. Det ligger inte hundratals ofilmade briljanta manus gömda för biopubliken, stoppade av diverse oförstående ointelligenta konsulenter, producenter, filmmakare. Det är filmbranschens bäst bevarade, mest omhuldade, myt.


Jag skulle vilja veta vad han baserar det kategoriska uttalandet på. Hur kan han veta det? Som filmjournalist på DN? Hur mycket manus läser Johan Croneman?

Jag kan bara kontra med att jag VET att det finns massor av fantastiska projekt som aldrig hittat finansiering och mängder av fruktansvärt bra manus utanför mallarna för vad kulturetablissemenget betraktar som bra film. De projekt jag talar om är den typen av projekt som är internationellt gångbara redan på koncept/idéstadie - till skillnad från kulturetablissemangets favoritfilmer. Många av människorna som drabbas av kulturetablissemangets förakt skiter så småningom i svensk film. Dom drar till Hollywood eller England eller ger sig in i dataspelsindustrin som förstår den typen av kreativitet bättre och som redan är en bransch med stora exportsuccéer och därför har lite bättre kontakt med publiken än det svenska kulturetablissemanget. Så där har väl Croneman en poäng när han skriver att vi inte spenderar ett liv som "missförstådda regissörsgenier".

7 kommentarer:

Johan Ahlin sa...

Läste också Croneman i DN, man måste inse att det är j-ligt svårt att bli profet i sitt eget hemland. Det satsas bara på säkra kort, och det finns ju en term som man använder i politiken; ministerstyre, filmkonsulentstyre funkar också.
Jag tycker att konsulenterna har för stor makt över de allmäna medel som ska föra filmskapande framåt. Jag var på en premiär häromveckan där regissören "lyfte" filmkonsulenten från sin stol i salongen för en applåd, jävligt magstarkt och högst opassande, speciellt när cred glömdes till vissa andra i salongen.

Martin Munthe sa...

Problemet är att det inte ens satsas på säkra kort. Svensk film går dåligt. Det satsas på konstiga filmer på märkliga grunder.

Tycker den där regissören kunde ha tackat oss som betalat hans film.

Johan Ahlin sa...

En tanke har ofta slagit mig om de stora tvspelföretagens ekonomiska möjligheter i din egen genre, samarbeten mm, jag har själv fått lite insyn nån gång via musik jag skrivit. De har ju enorma ekonomiska tillgångar för marknadsföring etc. Varför görs det inte mer "Crossovers" mellan film och spel? Att speltillverkare plankar filmsucceer vet man, men åt "andra hållet"?
MVH Johan

Anonym sa...

Läste också hans text, och förvånades över hans idéer. Rev till och med ut och sparade den.

Det som mest förvånar är hur herr Croneman framställer sig som en än bättre andeskådare än filmkonsulenterna (som annars harpatent på de mest raffinerade spådomarna inom filmvärlden). För han vet minsann att där inte finns några ofilmade mästerverk. Jag vet inte hur kaffesumpen ser ut som herr Croneman siar i, men att den är aningens subjektivt missfärgad och dessutom verkar betraktas ur ett nålsöga kan man vara tämligen säker på.

Men men, han är ju trots allt skribent i en så fin tidning. Vi kanske måste ta hans ord för sanning, utan reflektion och kritik.

Martin Munthe sa...

johan ahlin: Det görs en del cross overs åt bägge hållen. Uwe Boll som jag jobbar med nu lever på att göra film av dataspel.

mikael: Det känns som att det skulle kunna bli en ganska intressant tid framöver. Nackdelen med att vara skribent i en fin tidning är att när man sagt nåt väldigt, väldigt dumt så har det gått i tryck och blir svårare att slingra sig ur. Det finns för och nackdelar med att sitta på en position på en tidning.

Anonym sa...

салют

шлепнувший - работа щебень втридорога?

где взять - дешево-дешево?

Подробнее: https://nerudnye-materialy.business.site/

Anonym sa...

доброго здоровья

За простую регистрацию - БЕСПЛАТНЫЕ БОНУСЫ: http://www.bonus.ru.net/

[url=http://www.bonus.ru.net/bonusy]БОНУС РЕГИСТРАЦИЯ[/url]

метки: дом работа вакансия