torsdag, februari 08, 2007

Cirkus SFI...igen.

Suck.

Jag har såklart ingen insyn i vad som hänt VD:n uppe på SFI. Jag spekulerar bara vilt baserat på dålig kvällstidningsjournalistik (aja baja) men jag läste just på Expressens sida att någon hotat Cissi Elwin till livet (tror man - för man vet inte riktigt) och som ett resultat av det har man dragit igång ett säkerhetspådrag på SFI. Här är Expressens artikel.

Av någon märklig anledning dyker en annan litterär milstolpe från förra året upp i mitt minne. Nämligen den om Cissis svåra hypokondri. Här finns den artikeln. Hypokondri (eller inbillningssjuka som det lite enklare kallas) som Wikipedia beskriver så här:

Hypokondrin i sig är ett ångestutlöst psykiskt problem, som fokuseras bort från själens tillstånd till en obefogad oro över kroppens fel och brister. Kroppens normala signaler och utseende tolkas som sjukdom eller hot om sjukdom. Sjukrollen är central för den av hypokondri drabbad. Genom sitt innehav av en fysisk sjukdom äger den drabbade rätt att stänga av livet och livets alla krav och orkar leva med sin existentiella ångest.

Intressant är att Hypokondri (jag hade en mycket nära vän som led av tillståndet) är mycket nära besläktat med någonting som kallas Münchhausens Syndrom. Ofta är tillstånden till förväxling lika. Münchhausens Syndrom tar sig uttryck i att den som lider av tillståndet söker upp sjukhus (eller Brandkår, Polis) och beskriver en sjukdom eller ett hot som inte existerar. Det kan manifestera sig i en övertygelse om att man lider av obotlig cancer, att en granne planerar att mörda en osv. Det kan t o m hända att personer som lider av syndromet kan tända eld på sitt eget hus och liknande. De psykiska orsakerna är i princip identiska med Hypokondrikerns. Det handlar om att distrahera sig själv från ångesten och oron och att slippa alla tunga krav man har på sig.

Å andra sidan finns det gott om psykfall i kultursvängen och hon kanske har drabbats av en av dom.

4 kommentarer:

Anonym sa...

En bra gestaltning av Münchhausens Syndrom kan ses i filmen "One Missed Call"
/js

Byggaren sa...

Vill inte vara en besserwisser men det vara Munchhausens syndrom via proxy som var i den filmen.

Anonym sa...

bitter?

Martin Munthe sa...

Över vad? Att Cissi Elwin är inbillningssjuk?