fredag, december 01, 2006

Två branscher?

Efter gårdagens kungörelse från SFI om att man kommer att ge "mer till färre" och att man kommer att ha en särskild "satsning" på fem debutanter varje år (det är minst en halvering från tidigare år) så dök det upp en tanke i mitt huvud:

Det är kanske dags för oss andra i branschen att börja betrakta SFI som en konkurrerande producent och inte det "stöd" som Cissi Elwin försöker lura oss att tro att dom är? En producent som just gått ut med att dom kommer att minska sin leverans av "content" till en distributionsvärld i kraftig tillväxt? Är det kanske dags för oss andra att börja konkurrera med SFI på allvar? Collert, Renck och Åkerlund! Vad hände med ert alternativa SFI? Nu har ni chansen. Och till alla er andra producenter där ute som SFI alltid skitit i - kör hårt nu.

En rolig detalj från gårdagen var att Cissi Elwin presenterade SFI:s tankar om "Utlandet" med en snabb powerpointskylt och så mumlade hon några floskler om hur mycket SFI tror på utlandet och vad det nu var. Powerpoint-sidan hade hon illustrerat med en stillbild ur Peter Lindmarks Exit som ju naturligtvis kommer att fungera utmärkt utomlands eftersom den har världens just nu 8:e hetaste man i huvudrollen. Till saken hör - och min poäng är naturligtvis - att Exit och Peter aldrig fått en enda spänn från Filminstitutet. Exit existerar inte "tack vare" SFI utan kanske "trots" SFI.

Det ser förresten bra ut för min film Year One just nu. Jag diskuterar en deal som ger distribution över hela världen.

---

Lite IMDb Pro-data: Charlotta Denward, sveriges nya chef över produktionen, hamnar just nu på 394,466:e plats baserat på hur många som är intresserad av henne. Hon har peakat i samband med att hon utsetts till chef. Hon låg nyligen någonstans på 1,500,000:e plats. Svensk films högsta chef Cissi Elwin ligger just nu på 2,204,036:e plast.

Daniel Collert ligger på 124,086
Jonas Åkerlund ligger på 11,165
Johan Renck ligger på 61,314

Jag vet inte om det här är siffror som SFI kommer att ta med i sin nya satsning på statistik. Men troligen inte.

Inga kommentarer: