måndag, december 18, 2006

SFI

Läste att Kristdemokraterna kräver att SFI ska falla under offentlighetsprincipen och att dom kräver satningar på ny teknik och billigare produktionmetoder. Det sitter långt inne att hålla med Kristdemokraterna men i det här fallet gör jag verkligen det.

Jag sökte nyligen lite pengar till en ljudmix från SFI och satte ihop en ambitiös ansökan med exempelklipp ur den färdiga filmen (fullt medveten om att SFI just gått ut med att dom kommer att ge alla pengar till ett fåtal projekt och att små skitprojekt gjorda för peanuts inte är intressanta för den nya svenska filmen). Det tog sin lilla tid i anspråk. Till svar fick jag det mest anonyma och mall-mässiga svar man kan tänka sig. Skatteverkets årsbesked är mer fantasifull läsning. Brevet innehöll ingen som helst motivation till varför ansökan fått avslag. Vad var det dom inte gillade? Manuset? Hur projektet såg ut? Skådespelarna? Mig? Jag får väl helt enkelt utgå från att konsulenten skriver den typen av "nej tack" han själv helst ville ha när han sökte stöd som producent.

SFI är en oerhört smart ekonomisk kontruktion. Det blev en Stiftelse så sent som 1992. Syftet med att bli en stiftelse kan inte vara annan än att slippa myndighetsplikter. Och eftersom SFI då och då får tillskott från privata fonder (hur mycket är hemligt) så kan inte SFI granskas ekonomiskt av någon av oss som finansierar SFI med våra skatter. Det är i princip försvarsmakten och SFI som är hemliga för oss som betalar kalaset. Alla andra faller under offentlighetsprincipen.

I och med att SFI finansieras av våra skatter och avgifter så kan man ju tycka att dom skulle finnas till för oss. Att dom skulle kunna ha en bättre inställning till sina uppdragsgivare. Men för stunden gör dom som dom vill. Ingen kan påverka utifrån. Ingen behöver lyssna på någon.

Kristdemokraterna vill se en satsning på mångfald inom filmen. Jag hoppas att det är en åsikt dom delar med resten av regeringen. SFI har ju inte till uppdrag att se till mångfalden utan deras uppdrag är att se till att det görs "värdefull film". Också en oerhört smart formulering från 1992. Rent juridiskt fråntar den formuleringen SFI all plikt att stödja svensk film som bransch. Och i den tid vi befinner oss är det kanske just ett branschstöd vi behöver - så att vi kan börja få ut våra filmer internationellt och någonslags nyttig och givande konkurenssituation kan uppstå. Men idag kan deras uppdrag kan tolkas precis hur som helst. Uppdraget är lika luddigt som deras mål med verksamheten. Och SFI är lika mycket hjälp för svensk film som en finne i röven.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hepp!

Martin, var läste du detta?

/tomas

Anonym sa...

Borde ha gett en gett lite blandade känslor att få ett nej från en organisation man egentligen inte gillar? Lite grann som att tvingas underhålla tjejkompisen till en tjej på krogen som kompisen stöter på och bli avvisad. Morrissey hade en strof som gick något liknande: "Rejection is one thing but rejection from a fool is cruel."

Var faktiskt på en fest i Cannes i en grandios lägenhet med stor uteterass mot strandpromenaden för c:a 2 år sedan. Lägenheten var säkert värd 20 miljoner SEK och ägdes av SFI. Med ordentlig bredd och djup på kulturanslagen så har representationslägenheterna en chans att bli riktigt stora.

/David