fredag, januari 14, 2005

Gnosis 2

Till skillnad från vad man kanske kan tro så är Gnosis väldigt svårt att uppnå genom droger... Och ett bevis på det är väl kanske att plattan inte direkt befolkas av några Gurus. Så; Just Say No.

13 kommentarer:

Fred Anderson sa...

På plattan finns det en man som verkar leva i en friidrottsvärld. Han hoppar längd, hurrar på sig själv, springer osv osv...om man kan uppnå nån form av märklig lycka med Gnosis, så tror jag nog han har gjort det på sitt lilla sätt :)

Martin Munthe sa...

Ja, eller så lider han bara av knarkpsykos vilket kanske är troligare (?)

:)

Fred Anderson sa...

Ja, det är nog troligare...men innerst inne så hoppas jag på det bästa :)

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Unknown sa...

Jag tror de flesta filmskapare, speciellt ambitiösa indiefilmare som oss, måste bestå i nåt form av konstant tillstånd liknande gnosis. Annars skulle ju logiskt tänkande ta över och vi skulle börja göra "normala" saker.:)

Martin Munthe sa...

Ja det undermedvetna spelar naturligtvis en stor roll för all form av kreativitet och fantasi. Men Gnosis är ett lite annorlunda tillstånd än att känna sig inspirerad och full av idéer. Vi snackar rena hallucinationer nu alltså... :)

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tobias Struck sa...

Martin. Gnosis betyder ungefär "fri tanke". Men gnosis är en antik religion. Det verkar inte som att du vet det. Jag hänvisar igen till www.frihetsguiden.com och www.tobiasstruck.blogspot.com

Martin Munthe sa...

Nja, "gnosis" betyder inte ungefär någonting alls. Gnosis betyder "kunskap" på grekiska.

Tobias Struck sa...

Martin. Tro vad du vill. Ett ord kan byta betydelse genom olika tider. Tror du att gnostikerna kallade sin religion för "gnosticism", som Eric Voegelin kallar den?

Martin Munthe sa...

Jag tror varken att judar, kristna, buddhister eller västerländska esoteriker haft ett gemensamt namn på det vi idag kallar Gnosticism. Under det Gnostisistiska taket faller ju flera senare läror som Kabbalah, Kristen-esoterik och mysticism t ex. Judarna hade troligen hebreiska ord för sin religion (men i det här fallet troligen Aram som var språket för tiden då många av dom här västerländska dualistiska lärorna uppstod).

Det är typiskt att man i efterhand använder ett ord ur ett av de vetenskapliga språken (latin eller grekiska) för att "ringa in" en rörelse eller ett fenomén av det här slaget. Det borde du som är utbildad på Universitet veta.

Martin Munthe sa...

Alan Moore (Watchmen) konverterade till Gnosticismen på 90-talet. Bara en sån sak.

Gnostiska referenser är rätt poppis i seriekulturen.

Tobias Struck sa...

Martin. Det som jag menade är att jag hellre kallar min religion för gnosis, eftersom det låter tråkigt med gnosticism. Det är ett tråkigt begrepp, just eftersom det är ett vetenskapligt paraplybegrepp. Not sexy. Alan Moore är ett geni, så det förvånar mig inte att han gillar gnosis(om du tillåter). Dock visste jag inte det. Jag blev glad att du upplyste mig. Watchmen är enligt min mening den bästa serieroman som någonsin har gjorts. Jag älskar den.