tisdag, november 30, 2004

Begåvad med dyslexi?

Här är en väldigt bra site som har koppling till den amerikanska dyslexirörelsen Free Thinkers.

Stingertrailern

För er som inte sett trailern till Stinger ännu. Den finns till beskådan hos Shoreline Entertainment.

Starkt snus.

I vanlig ordning väckte det starka reaktioner (som alltid när jag befinner mig i en officiell situation) hos en del besökare när jag som nu senast satt i juryn för Novemberfestivalen. Jag är ju härdad vid det här laget när Expressen vill att staten belägger mig med yrkesförbud och att Nerikes Allehanda vill bränna mina negativ och diverse recensenter vill slå mig på käften. Snarare blir jag extremt misstänksam när glåporden och hotelserna uteblir. Då är det någonting som verkligen är fel. Jag känner mig rätt mycket som en åskådare i det bizarra spelet mellan mina egna konstiga filmer och belackarna. Eftersom jag haft den effekten på min omgivning så länge jag kan minnas och långt tillbaka i barndomen är det ett slags naturligt tillstånd för mig. Jag kan inte se någon annan naturlig utveckling än att accelerera det jag redan startat. Att bli accepterad och godkänd är ett tillstånd som faktiskt skrämmer mig en hel del.

För rättvisans skull måste jag ändå tillägga att jag verkligen uppskattar alla er som hör av sig och gillar mina missfoster. Jag gillar er också.

Neuro-Linguistic Programming (NLP)

Jag har alltid haft ett ganska stort intresse för hypnoterapi, hypnos, suggesion och telekinesi och måste säga att ju mer man fördjupar sig i NLP (som är en relativt ny "lära") så fattar man hur obehagligt enkelt det är att programmera människan och styra vårt handlande genom att använda hjärnans egna mekanismer och dess egen grammatik. Vårt tankemönster är effektivt tack vare att vi använder "genvägar" för att slippa att hela tiden tänka alla led för att dra en slutsats. Hjärnan skapar dessa "genvägar" när vi en gång lärt hjärnan en slutsats. Dessa genvägar går att manipulera eller använda sig av genom tal, bilder och text. NLP är oroväckande därför att det helt enkelt inte går att värja sig emot.

söndag, november 28, 2004

Saknad...

Jag saknar min PowerBook. Steve Jobs är dum i huvudet som förvandlar Macen till ett tillbehör för MP3-spelare men jämfört med Windows klarar OSX i allafall multitasking. Avsaknaden av riktig multitasking är det jag saknat mest sedan jag gick över till Windows för nåt år sedan. Multitasking på en PC innebär meddelandet "Program not responding" och 100% CPU aktivitet en stund. Inte särskilt sexigt. Och efter ett år med PC kan jag för mitt liv inte förstå hur användarna orkar med alla vidriga små program man måste installera för att maskinen skall vara funktionsduglig och säker när man ägnar sig åt epost och surfning. Måste alla PC-program generera tusentals ikoner, popups och hemskheter? Och en PC utan Norton eller Panda ber om att få bli dödad av hackers samtidigt som Norton och Panda är dödstöten för prestandan i alla datorer på alla system.

Windows är jättebra för en del hardcore dedikerade uppgifter (som att köra Maya eller Digital Fusion) men som administrativ dator och för kontorsbruk är det en ren mardröm.

Långfilmer, långfilmer, långfilmer...

Jag är mitt uppe i avslutet av långfilmen Stinger för Shoreline Entertainment. Här finns en trailer och lite fakta. Stinger kommer att visas på HBO Asia och en hel del andra TV-kanaler ute i världen och det är högst troligt att den kommer att finnas i de flesta videobutiker inom en inte alltför avlägsen framtid.

Nu hugger jag också tag i arbetet med Typhoon och En Bland Andra igen. Båda filmerna är färdiginspelade. Båda är också extremt olika. Typhoon är ett scifi-epos av gigantiska proportioner producerad på en gigantiskt låg budget och En Bland Andra är ett intimt drama berättad med absolut minimalism.

Novemberfestivalen

Så satt man i Novemberfestivalens jury förra helgen. Snön låg tung över Trollhättan. Övriga jurymedlemmar var Lasse Blomgren från Filmlance (Lasse producerade b la annat min kompis Teresa Fabiks första film Hip Hip Hora) och Emma Gray från Filmkrönikan (Emma skänker Filmkrönikan en mindre populistisk prägel nu när Orvar Säfström tagit över programmet och Emma gör programmet sevärt IMHO - förutsägbara recensenter är så tråkiga). Novemberfestivalen är verkligen oerhört bra arrangerad och alla bakom den gör ett jättebra jobb. Årets filmer var en blandning av högt och lågt. Jag tycker rent generellt att vi hade mycket starka prisvinnare. Läs mer om vilka som vann på www.novemberfestivalen.nu.

Trollhättans Tidning har en artikel online. Som vanligt har du kastat om citat och blandat ihop det jag och Emma sa. Det jag sa var att jag inte tycker att branschen skall se på tjejer som "assistenter" utan direkt från början släppa in tjejerna på ansvarsfulla positioner eftersom man gör så med killarna utan några större betänkligheter. Jag har ju en del problem med SFI:s och filmbranschens inställning till kvinnor. Det är mycket snack och liten verkstad.


Klara, färdiga, gå!

Jahapp. Så har jag slängt ut den här lilla bloggen till allmän beskådan. Det händer så mycket just nu att jag tycker att det kunde vara ett intressant experiment att dela med mig av en del av det. Nu är det upp till dig som läser att älska eller hata. Jag brukar sällan generera de där mittemellan-känslorna och jag tror inte att den här bloggen kommer att bli annorlunda.