fredag, januari 29, 2010

Google - The True Story

















Rätta mig om jag har fel angående de här händelserna:

1998 startas Google. Dom har få och knappa resurser.

1999 startas ett not-for-profit-företag som heter In-Q-Tel i USA. In-Q-Tel får sin finansiering av CIA och uppdraget är att In-Q-Tel ska finansiera upstarts inom IT-spionage (kärt barn har många namn; data mining, intelligence, information retrieval/analytics osv).

2001 köper In-Q-Tel aktier i Google och ger på så vis Google resurser, stöd och kapital att dra igång utvecklingen av Google Earth som är ett projekt som startat hos CIA.

2004 är Keyhole Inc världens ledande spjutspetsföretag inom IT-spioneri och militär IT-säkerhet. Samma år säljer In-Q-Tel Keyhole Inc till Google Inc. Betalningen sker genom att In-Q-Tel avyttrar sina aktier tillbaka till Google Inc. Arbetsgruppen från Keyhole Inc blir nu avdelningen som drar igång Gmail och Google Analytics; plattformen som Googles enorma intäkter från AdSense och AdWords vilar på.

Åren mellan 2004 till 2010 etableras Gmail, Analytics, cloudlösningar som Docs, browserns Chrome osv. I bara ett fall fungerar inte planen riktigt och det är i fallet Google Desktop som de flesta användare ratar med motiveringen att det inte känns helt kul att ha Google inne i den privata datorn och att en Google-applikation indexerar den egna hårddisken konstant.

2010 lanserar Google sitt eget operativsystem Chrome OS (återstår att se om problemet med den gamla skepsismen mot Google Desktop kan lösas så här istället) och mobil-OS:et Android är nu etablerat.

2 kommentarer:

Tomas_Timelock sa...

Vad sägger blogger om detta inlägg? ;-)

Martin Munthe sa...

Jag vet. Har fortfarande inte förmått mig att switcha till en annan bloggmotor.