lördag, augusti 30, 2008

Slumpen

Hjälpte en bekant, som för ett gäng år sedan råkade vara representant för Anton Szandor LaVeys Church of Satan, att skapa en fil häromdagen och filstorleken var av betydelse. När jag kollade filen blev storleken såklart 666 megabyte.

söndag, augusti 24, 2008

Om...

...dom jag trott på och betatestat extremt tidigt vore aktiebolag och jag vore aktieklippare skulle jag vara rik nu.

Jag betatestade Magic Bullet extremt tidigt och The Orphanage sålde sedan över 80 000 licenser för 15 000 kr styck. Jag hjälpte en avhoppare från Digital Voodoo med en del råd tidigt i processen (en del juridiska också) och det blev så småningom Black Magic Design och DeckLink-linjen med kontor i tre världsdelar. Senaste fyndet för egen del är bröderna Le och Brevis35 där jag tror att jag testade den första enheten åt dom. Nu är dom marknadsledande globalt inom 35mm adapters och har inlett samarbete med Panasonic och säljer massor.

Det är otroligt kul med alla dessa vitala hjärnor som befolkar källare med en stark vision och övertygelse.

Alla lyckas inte heller trots extremt bra produkter. Aurora Video Systems gjorde misstaget att utveckla allt dom gjorde kring Apple och QuickTime och hade marknadens mest mirakulöst rena Mjpeg-codec. Det sket sig när Apple bestämde sig för att pusha Aja som sin huvudsakliga samarbetspartner - och en del fula tricks och knivar i ryggen senare stupade Aurora för gott. Aurora Video Systems var den första tillverkaren av kort för okomprimerad video för FCP. Utan Aurora tror jag inte att någon hade funderat på att ta FCP på allvar (FCP var en ren DV-NLE innan Aurora började utveckla sin hårdvara).

lördag, augusti 23, 2008

Tipsa dyslektikern

Jag behöver tips. Intensivt Googlande på termer som "alternatives to writing screenplays" osv resulterar i intet och ingenting förutom en liten vetenskaplig artikel delvis baserad på boken "The Rise of the image - The fall of the word" av Mitchel Stephens.

Det jag är ute efter är såklart alternativa metoder till den klassiska manusformen. För mig är ett manus ingenting annat än en del av planeringen av en film. Inom andra projektplaneringsinriktningar finns det mängder av alternativa metoder som passar olika sinnen - men i filmvärlden känns det som att vi av någon anledning låst fast i en form skapad på 40-talet i Hollywood.

Jag stod och bläddrade i en oförskämt tung bok om Geroges Méliès på ett franskt museum i sommras (så tung att jag inte kunde köpa den och släpa den med mig) och det slog mig att hans infallsvinkel på film helt utgick från scenmagi och hur man planerar den typen av nummer. Strukturerat med noggranna skisser och beskrivningar av bilden. För det är just det jag är ute efter. Bilden.

Några tips?

fredag, augusti 08, 2008

080808

Jag jobbar en hel del med workflow för RED just nu i en Apple-talibansk miljö (Reklambranschen) och blev såklart extremt glad att läsa att RED släppt stöd för möjligheten att klippa RAW-filer direkt i Premiere Pro och After Effects från Adobe. Den första releasen är mer en teknisk preview om vad som komma skall. Det spekuleras en hel del kring det här. RED har känts minst sagt Apple-talibanska länge men man kommer ju faktiskt inte ifrån det faktum att FCP är en uråldrig (i datorår räknat) produkt som bygger på gammal kod. Så gammal att Apple själva aldrig skulle godkänna den på sin egen plattform om den kom från en tredjepartsutvecklare. Apple är också världsberömda för sin sin stängda attityd gentemot utvecklare som vill utveckla för t ex FCP. Adobe å andra sidan har ett av branschens bästa SDK:er och är extremt öppna och hjälpsamma. En grej som säkerligen till slut känts ganska lockande för RED-gänget.

Det spekuleras också i var Apple kommer att lägga sitt fokus i framtiden. Dom anlitar en fabrik i Taiwan som tillverkar 800 000 iPhone-enheter per vecka. Det är bara att huvudräkna så ser man rätt snabbt var aktieägarna lär förvänta sig fokus. 

För mig handlar det nog lite om vem man vill köpa sin videolösning från; Ett mobiltelefonföretag eller ett företag som lever på att utveckla videolösningar och mjukvaror för kreatörer och webbdistribution.

måndag, augusti 04, 2008

Lyckad semester!

Och här kommer en liten home movie från Champs-Élysèes.