torsdag, oktober 02, 2008

Times Square Oktober 2008














Klart att man måste snurra förbi där på jumbotronen! Otroligt kul kampanj. Alla jag känner som jobbar med reklam hatar den. Men så är dom Mac-Talibaner också...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Om man bortser från att dina reklamvänner är Mac-talibaner så kanske de ställer sig tveksamma till att jätten Microsoft nedlåter sig till att göra en svarsfilm till puttefnaskföretaget Apples reklamfilmer? Erkänner de inte att de känner sig hotade genom det motdraget?

Sen tror jag att de missförstått reklamen som de svarar på. Justin Long ska inte föreställa en mac-användare, John Hodgman är inte en pc-användare. De ÄR på ett fabelaktigtvis faktiskt en Mac och en PC-dator.

Med det i åtanke blir MS reklam nästan bisarr. Ska de glada människorna föreställa PC-datorer?

Martin Munthe sa...

Nja, Apple är inget puttefnaskföretag i den nisch reklamkampanjen är riktad mot - dvs hemanvändarna. När Microsoft säljer Enterpriselösningar eller proffsgrejer hamnar nog Apple helt ute ur bilden. Och när det gäller innovation är Apple långt bakom också - det är bara att kolla på vad Research Labs håller på med.

Jag tolkar kampanjen som att man vill visa att Apples stereotyp-PC är fel. Det finns ingen stereotyp PC-användare.

Det enda som hade gjort kampanjen löjlig är om Microsoft hade "slagit tillbaka" med samma mynt och försökt driva med sterotypen av Mac-användare. Nu försvara bara Microsoft sitt eget bo och låter bli att peka finger på en konkurrent i sin kampanj - som Apple gjorde. Jag tror inte att vi kommer att få se nån Mac-stereotyp i den här kampanjen.

Jag skulle tro att den här kampanjen handlar om ett segment på ca 25% som Apple och Microsoft fightas om. Det är också ett segment som växer i o m den stora gadget-explosionen. När Apple helt slutat tillverka datorer och MS ska konkurrera med Zune och andra lösningar i den världen så gäller det att ha positionerat sig. Snow Leopard vittnar om var Apple är på väg. Upphört stöd för gamla Apple-plattformar och extremt lättviktig installation (för sånt som SDD). man vet inte vad Microsoft har i kikaren heller. Windows Mobile har varit en nästan renodlad business-grej fram tills ganska nyligen och ett nytt Mobil-OS är på väg.

Anonym sa...

"Och när det gäller innovation är Apple långt bakom också" Vista har ju kopierat massor från Mac OS.

Nej, jag hatar inte Microsoft och älskar inte Apple. Men de macar jag har haft har alltid fungerat. De PC datorer jag har haft har alla krånglat på många olika sätt. Fast det kanske är jag som är dålig på datorer.

Det jag vill, är att min dator ska fungera så att jag kan göra det jag ska. Min mac fungerar utmärkt.

Martin Munthe sa...

Vad som funkar och för vem är såklart alltid extremt relativt. För mig funkar inte t ex Outlook på OSX eftersom programmet inte ens finns för OSX och jag hittar ingen tillräckligt kompetent ersättare. Detsamma gäller en massa andra applikationer. Och med det vill jag kanske säga att mjukvaran styr plattformen - inte tvärtom. Software is King.

Och för mig är Hardware lite King också. Det finns inga Mac-tablets, Mac-UMPC, Macar med Surface eller multi-touchinterface, Macar med stöd för 3DOF och 6DOF VR-brillor osv. Och jag kan inte SLI-konfigurera grafikkort i en Mac eller använda Zalmans nya Trimon 3D-skärm. Jag kan inte ens rulla ett riktigt grafikkort som Quadro FX i de övre prisklasserna. Jag är lite för bortskämd med hårdvaran på PC-sidan för att vara nöjd med en iPod eller en iPhone.

Jag rullar just nu Vista på en Eee PC. Otroligt cool maskin. 2000 spänn i handeln. Perfekt Netbook.

Men som med ALLT här i världen; Lev och låt leva. Man ska använda det man trivs med!

Garageband är extremt coolt. Finns inget lika coolt på PC.

Martin Munthe sa...

Du har förresten helt rätt i att Microsoft kopierade en hel del av kosmetikan och ögongodisen från OSX. Någonstans var det någon marknadschef som konstaterade att godisknappar i glas, blanka lister och animerade fönster säljer. Men Apple snodde allt det där dom också. Widgets och Exposé och det andra är äldre än när Apple började använda det. Kolla in Konfabulator som blev Yahoo! Widgets. Steve Jobs måste ha pekat på det och sagt -"Så där vill jag att OSX ska se ut!"

Bakom ögongodiset är dock likheterna få. Windows Explorer är fortfarande betydligt rappare än Findern.

Och så har du rätt i att Windows kräver mer av användaren. En stor styrka Apple har är att dom skriver för egen hårdvara. Allt strul med Windows som folk upplever är nästan alltid hårdvarurelaterade. Det strular med någon komponent i PC:n. Det är betydligt mer knepigt att veta hur man skaffar rätt hårdvara. En Mac är ju bara att gå in i en butik och köpa. En riktigt bra PC är betydligt svårare att hitta. Ett stort misstag man kan göra är att ringa Dell eller plocka ihop en egen budget-PC. Det senare kan man göra om man har bra koll på vad man gör.

Anonym sa...

"Software is King."
"Man ska använda det man trivs med!"
"Du har förresten helt rätt i att Microsoft kopierade en hel del [...] Men Apple snodde allt det där dom också."

Bra kommentarer Martin!

Jag köpte en MacBook Pro för några år sen och tycker fortfarande att det är en av de bästa datorerna jag haft. En bra kompromiss mellan kraftfullhet och portabilitet. Samtidigt står ju en dator på mitt jobb som säkert bara kostade en tiondel av Macen och tuffar på med sitt XP dag ut och in. Också väldigt bra och utan krångel (Outlook kommer jag dock aldrig att helt begripa, iaf så som det är konfigurerat här.).

Jag kan tänka mig att liknande debatter finns inom alla yrkesgrupper om deras specifika verktyg.

"Man ska använda det man trivs med!", kunde inte sagt det bättre själv. :)

Tips: Acid är ett väldigt bra alternativ till Garageband, om än inte lika användarvänligt eller "snyggt" (vad nu det är).

Trevlig helg!

Martin Munthe sa...

Har Acid "inbyggda" midi-instrument och möjligheten att skala om loopar som Garageband?

Anonym sa...

Jag hittar inte den nu, men jag är säker på att jag läst en artikel om att Garageband utvecklades antingen av delvis samma folk som gjorde Acid eller samma teknik. De är iaf väldigt lika (även om jag tycker att Acid ligger ett gäng versioner före).

Midi funkar, och Acid använder till skillnad från GB, VST så man kan köra vilka mjukvarusyntar man vill.

Loopar funkar på nästan exakt samma sätt som i GB, jag blev väldigt förvånad över att det var så likt när jag såg Garageband första gången.

Apple har ju dock lyckats göra Apple Loops till någon form av standard bland looptillverkarna, men många släpper sina bibliotek i båda versionerna.

http://www.sonycreativesoftware.com/acidpro