torsdag, juni 18, 2009

In the can

Så är inspelningen avklarad. Långfilm i 3D inspelad på tre dagar. Två och en halv dag tog det att spela in den. Jag är grymt nöjd så här långt. Det är mitt första försök i en på ett sätt stramare och mer "Howard Hawks"-influerad stil. Ska bli intressant att börja klippa filmen efter midsommar.

måndag, juni 15, 2009

Första inspelningsdagen avklarad.

Här kommer en liten snabb "teaser". WIP såklart. Tyvärr får ni inte se den i 3D ännu. Musiken är filmens egen. Kompositör är Thomas Rydell.

fredag, juni 12, 2009

Just nu...

...är jag jävulskt trött på den omvänt-rasistiska, fejk-feministiska, låtsas-kloka svenska filmbranschen. Depraverat är ordet.

3D-riggen färdig





































På måndag startar inspelningen. Totalt tre dagar inspelning. I 3D. Jag började producera filmen för ungefär en månad sedan. I slutet av augusti siktar jag på att filmen kommer att ligga färdig för distribution. Nu är min rigg monterad. Bara kameran är ett ganska intressant experiment. I vanlig ordning är allt byggt av konsument och "prosumer"-grejer.

onsdag, juni 10, 2009

Till Jonas, Gloria, Björntass, Rebecca, Nicklas och Peråke


Min Dutch-lösning för "Den som knackar".

Jag monterade ihop två huvuden för 3D-riggen för att kunna, som det heter, "Dutch-tilta" (pan/tilt/roll). Det här är resultatet. Extremt snabbjobbat. Och en teknisk lösning för en visuell stil som nog kommer att betraktas som lite "annorlunda" för en svensk film.

lördag, juni 06, 2009

En vecka kvar...

Aningen stressigt nu inför inspelningen. Lite viktiga verktyg jag använder klappade ihop i helgen så nytt måste införskaffas på måndag. Och så har jag upptäckt att kinesiska filmutrustningstillverkare ogärna använder 3/8"-gängat som standard - vilket ställde till en del problem idag. Jag får helt enkelt bygga om ett vätskehuvud på måndag. Måndag blir det att lösa tekniska grejer - sen fortsätter repetitionerna på tisdag.

Om det är nån som har lust att praktisera tre dagar under inspelningen 15, 16, 17:e juni så är det bara att maila mig på mmunthe @ gmail . com (ta bort mellanrummen). Rökmaskiner behöver opereras, sladdar dras...


onsdag, juni 03, 2009

Första dagen repetition

Idag var första dagen av repetition för mig och skådespelarna. Det är alltid förenat med en viss nervositet att kicka igång ett projekt - och med ett projekt av den här typen gäller det nog lite extra eftersom jag involverar skådespelarna direkt i hela manusprocessen (någonting jag tror mer och mer på). Projektet är upplagt så att vi helt skippat det traditionella manuset på 120 sidor och istället fokuserar vi på ett treatment och en röd tråd, hållpunkter, sekvenser, början och slut.

Det fina med det sättet att jobba är just att skådespelarna blir delaktiga i gestaltningen av karaktären på ett helt annat sätt än när det är frågan om att tolka en text. Mitt jobb som regissör är att vara någonslags "style guide" med stöd och vägledning i vad som känns som att det kommer att fungera eller inte. Jag har en genomarbetad idé om formen för filmen och stämmningen och min ambition med improvisationerna är att få spelet att lyfta bortom det skrivna ordet. Det förvånar mig alltid att inte fler regissörer jobbar så här. Manus och struktur i all ära - i slutändan är allting upp till gestaltningen. Gestaltningen med kameran och skådespelarna. Fungerar inte gestaltningen så fungerar inte filmen. Hur tight strukturen än är. Och det fina med kråksången är att i gestaltningens natur ligger den naturligt fungerande strukturen. Det är hela tiden den man jobbar för att hitta och få att fungera med improvisationsarbetet. Strukturen är inget problem när man jobbar med improvisation. När improvisationen fungerar så fungerar strukturen. Widerberg fattade det där. Cassavetes fattade det. Och Friedkin och några till... Smarta killar.

Tack alla modiga skådespelare jag jobbar med för att ni vågar skita i konventionerna tillsammans med mig. Det ska bli spännande att se var det här tar vägen.

Idag anlände också alla delar till den 3D-kamerarigg jag designat. Jag är nere på 670mm mellan linscentrum vilket är nära nog exakt avståndet mellan människans ögon - och det har hela tiden varit målet med designen. Riggen är förhållandevis lättviktig också genom att kompendie och andra delar är skurna ur ett plastiskt kompositmaterial som både är extremt starkt och extremt lätt. Man jobbar ogärna med handkamera och 3D - men med den här riggen blir det möjligt.

Jag kommer snart att börja posta bilder och klipp från produktionsarbetet med filmen.

tisdag, juni 02, 2009

Ännu är vi säkra

Typot "gyoutube.com" i Google Chromes sökfält tog mig till "thugbob.com". Ännu behöver vi inte beväpna oss och fly upp i bergen.

Läsvärt på Kulturekonomi.se

Läsvärd artikel om hur besökssiffrorna fungerar. Bra site rent generellt.

Jag tror dock att statistiken är lite knepig att läsa just under depressionen. Börskraschen startade en industri som ökade våldsamt exponentiellt. Under några få korta år byggde man en distributionsapparat som aldrig tidigare existerat i omfattning.