lördag, september 30, 2006

fredag, september 29, 2006

Avis...












Sliter som ett djur. Maskinerna krånglar. Min hustru är på filmfestival i Reykjavik. Där vill jag också vara. Dessutom fyller hon 30 där utan mig. Trist...

torsdag, september 28, 2006

Freud














"Ibland är en cigarr bara en cigarr." - Sigmund Freud

måndag, september 25, 2006

Lady in the Water

M. Night Shyamalans senaste film är helt enkelt SVINBRA. Länge sedan jag såg en sån bra film. Han har grym koll på myter den killen. Filmen är vital, fantasifull, oförutsägbar, rolig, snygg, spännande... Allt. Och en absolut njutning om man råkar vara lite bevandrad i esoterik, Jung och Campbell.

T o m bättre än Unbreakable som jag också dyrkar för järnkollen på människans myter (Unbreakable är fortfarande den bästa Superhjältefilm som gjorts).

lördag, september 23, 2006

Powerlistan Del 1























Här börjar min lilla lista över filmhistoriens mest inflytelserika filmskapare. Gissa vilka.

tisdag, september 19, 2006

Stressat Teaterförbund...

Ja, nu är teaterförbundet oroade över den nya borgerliga regeringens A-kasseförslag. Dom anser att det nya förslaget kommer att göra att massor av "yrkesproffs" kommer tvingas att byta yrke.

Jag som alltid trott att proffs är personer som upplyfter ekonomisk ersättning för att utöva sitt yrke. Jag kanske hade fel. Iallafall om man får tro teaterförbundet.

Teaterförbundet brukar ofta skicka hotbrev till mig om att jag "måste" ansluta mig till deras avtal om stöd för deras medlemmar. Stöd till mestadels skådepelare och regissörer som ingen vill ha eller se men som ändå förväntar sig tillhöra någonslags priviligierad kulturarbetarklick i samhället.

Jag gillar inte privilegium av den sorten. Det är orättvist helt enkelt och har ingenting i ett modernt samhälle att göra. Är man inte vänster i kulturkretsar så är man paria. Det är en klassiker och orsaken är just det jag skriver. Jag känner helt enkelt ingen solidaritet med en priviligierad grupp människor som aldrig behöver bevisa sin egen yrkesmässiga kompetens för någon. Där det liksom räcker med att man gick Kalle Flygares 1974 för att få kalla sig "proffs" och ha sin inkomst för evigt tryggad. Det har ingenting i ett välfärdssamhälle att göra.

Firm Believer?

Satanism


100%

Paganism


75%

Buddhism


67%

agnosticism


67%

Islam


58%

Hinduism


50%

atheism


33%

Christianity


25%

Judaism


8%

Which religion is the right one for you? (new version)
created with QuizFarm.com

Your beliefs most closely resemble those of Satanism! Before you scream, do a bit of research on it. To be a Satanist, you don't actually have to believe in Satan. Satanism generally focuses upon the spiritual advancement of the self, rather than upon submission to a deity or a set of moral codes. Do some research if you immediately think of the satanic cult stereotype. Your beliefs may also resemble those of earth-based religions such as paganism.

söndag, september 17, 2006

Marcus















Titta på den här målningen. När det uppdagades att den (och andra av konstnärens verk) var ett stycke fantasi och att konstnären inte hade avbildat en faktisk och realistisk händelse på en faktisk plats så brändes konstnärens ateljé ned till grunden och konstnären tvingades i flykt från Sverige och fösvann spårlöst i Ryssland där han troligtvis dog alldeles för ung i hungersnöd. Det hände bara fyra/fem generationer bakåt i tiden. Idag är han godkänd, hänger på Nationalmuseeum och har till och med kommit att associeras med tråkig, etablerad finkonst från förr. Men när historien utspelades fick målardjäveln vad han förtjänade.

Det känns som att få fattar hur otroligt tragiskt Marcus Larsons levnadsöde var och exakt vad det säger om oss. Romantiker: ...Beware.

Tarot divinatoire par le Dr. Papus




















Den enormt tjusiga Tarotleken skapad av Papus är väldigt svår att få tag i. Kände att den är så makalöst snygg att jag måste posta en bild.

Jag hade helt missat att det som placerade den gode Dr Encausse (aka Papus) i den grav jag besökte i Paris i våras var hans medverkan i första världskriget (förstår inte hur jag kunde missa det?). Han var fältläkare och dog i strid. Vilket slöseri.

Val 2006

Mats Helge brukar säga till mig att man ska hålla politiken utanför filmen - och det har han otroligt rätt i. Film och politik har inte med varandra att göra.

MEN Filmpolitiken är svår att stanna utanför som aktiv filmare. Reinfeldt fick min röst. Hejdå Paggan!

lördag, september 16, 2006

Pappa Szandor.

Jäklar vad det måste ha varit mäktigt att växa upp som barn till Anton Zsandor LaVey. När dom andra barnen har med sina föräldrar på föräldramöte så gör pappa Anton Zsandor entré i svart likbil och klädd i slängkappa, ståkrage och med silverkäpp och basunerar -"Hell Satan!" i dörröppningen.

Tänk er kvartsamtal med djävulens överstepräst (till ljudet av Kallilope-orgel).

For fucks sake, laddie!

Emma sitter på (en säkert) trevlig bar. Jag sitter i en vitmålad grotta och utvecklar skavsår på fingerspetsarna. Nu får det vara nog. Idag har jag byggt en plasmaskärm, en snygg stadsvy, en utbombad stadsdel och ytterligare några minuter Year One. Nu får det vara nog.

onsdag, september 13, 2006

Hur stoppar man passion?













Det började med en sån här. Canon 514 XL-S. Super 8. Och en betraktningsapparat, en skarvapparat och tio rullar Kodak-film. 50ASA. Och ett väldigt enkelt stativ. Och en ärvd skrivmaskin (eldriven). Det formligen forsade fram idéer, utkast och manuskript i mitt pojkrum på Rådmansgatan 76.

Man är helt ostoppbar i det där tillståndet. Jag är fast och fullt övertygad om att meningen med livet är att behålla det.

När det dör är man död. En bekväm, nöjd och död konsument.

tisdag, september 12, 2006

Väldigt kul, Uwe.



Uwe Boll utmanade ju nyligen sina kritiker på en boxningsmatch och någon japansk kritiker vågade ställa upp. NATURLIGTVIS förlorade han. Tam match men väldigt rolig idé av Uwe. Uwe är ju gammal amatörboxare och man ser ju att han är för snäll. Den japanska kritikern snubblar ju över sina egna ben stackarn.